Hyppää sisältöön

Kirjailija Arto Paasilinna on kuollut – "Isä kirjoitti vielä hoitokodissa omaksi ilokseen"

Paasilinna tunnettiin suomalaisen omintakeisuuden kuvaajana. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

Arto Paasilinna vuonna 2005. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kuulunut kirjailija Arto Paasilinna on kuollut. Hän kuoli espoolaisessa hoitokodissa maanantaiaamuna.

Arto Paasilinnan vanhin poika, kustannusosakeyhtiö Paasilinnan toimitusjohtaja Petteri Paasilinna kertoo isän viettäneen hoitokodissa viimeiset kymmenkunta vuotta.

– Hän kirjoitteli yhä, mutta vain omaksi ilokseen.

Paasilinnalta julkaistiin kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha sekä Hirtettyjen kettujen metsä.

WSOY:n mukaan Paasilinnan teoksia on käännetty yli 40 kielelle ja teoksia on myyty yhteensä yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Eniten maailmalla ovat kiinnostaneet Jäniksen vuosi ja Ulvova mylläri. Molemmista tehtiin takavuosina Suomessa myös elokuvasovitukset

Paasilinna on palkittu muun muassa Pro Finlandia -mitalilla, Jussi-palkinnolla parhaasta elokuvakäsikirjoituksesta Jäniksen vuodesta sekä Italiassa Giuseppe Acerbi -palkinnolla.

Paasilinna oli syntynyt Kittilässä 20. huhtikuuta 1942.

"Absurdi hulluus ja veijarimaisuus – sieltä se Paasilinnan lause syntyy"

Arto Paasilinnan kymmenien teosten lumo syntyy paljosta muustakin kuin tarinan kerronnasta.

– Myös huumori ja veijarimaisuus ja pilke silmäkulmassa ja sellainen absurdi hulluus ja vauhti siinä tarinan kertomisessa. Siitä on syntynyt ihan omalaatuinen keitos, luonnehtii WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson Paasilinnan tapaa kirjoittaa.

Carlsonin mukaan jostain tuosta kaikesta ja niiden yhdistelmästä syntyy Paasilinnan lause ja Paasilinnan tarinan kerronta. Samalla siitä tuli Paasilinnan kyky kuljettaa tapahtumia ja kuvata ihmisiä, maatamme ja maailmaa täysin omaperäisellä tavalla.

– Se on kiinnostavaa, miten tietyt teokset ovat niin hyvin suomalaisia, ja ehkä aika eksoottisia ja sitä kautta kiinnostaneet myös muita maita.

Anna-Riikka Carlson luonnehtii Paasilinnan merkitystä suomalaiselle kirjallisuudelle mittaamattomaksi ja vertaa tätä jopa Mika Waltariin.

– Työni näkökulmasta voin sanoa, että Arto Paasilinna ja Mika Waltari ovat sellaisia kirjailijoita, joista tulee kyselyjä maailmalta jatkuvasti, Carlson kertoo.

Samalla hän muistuttaa kuinka merkittävää on, että tällaisessa uutuuspainotteisessa maailmassa meillä on tällaisia kirjailijoita, jotka jatkuvasti kiinnostavat eri-ikäisiä kirjailijoita ja jotka vaikuttavat muihin kirjailijoihin ulkomaita myöten.

– Se merkitys, mikä Arto Paasilinnalla on. On vaikea sanoa, että kukaan pystyisi samaan. Se on niin mittava.

Arto Paasilinna
Arto Paasilinna tunnetaan tuotteliaana humoristina, jonka helppolukuiset ja lennokkaat teokset huvittavat laajaa lukijakuntaa ympäri maailman. (18.6.2001)

Juttua täydennetty Arto Paasilinnan kustantajan, WSOY:n edustajan kommenteilla klo 15.17.

Katso ja kuuntele myös:

Arto Paasilinna Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2006

A-studio: Passikuvassa kirjailija Arto Paasilinna vuodelta 1995

Vieraana kirjailija Arto Paasilinna vuodelta 1979

Arto Paasilinnan elämäkerran kirjoittaja Jouni K. Kemppainen Yle Puheen haastattelussa 2012