Perhekummi helpottaisi lapsiperheiden yksinäisyyttä ja arkea

Perhekummitoiminnalla tuetaan perheitä ajoissa ja ehkäistään ongelmien kasautumista.

Mannerheimin lastensuojeluliitto
Hiekkalelu ja pihalla.
Raila Paavola / Yle

Lapsiperheiden yksinäisyys Suomessa on lisääntynyt. Tämä on huomattu myös Janakkalassa, missä puuhataan uutta palvelua lapsiperheille. Kunnassa on nimittäin piakkoin alkamassa perhekummitoiminta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (siirryt toiseen palveluun) Janakkalan paikallisyhdistys etsii parhaillaan vapaaehtoisia perhekummeiksi. Myös perheet voivat hakea kummia itselleen.

Perhekummeja kaipaavat esimerkiksi pienten lasten perheet, joilta puuttuu oma tukiverkosto. Arkinen tuki on monelle tärkeää.

– Kukaan ei ole varsinaisesti kartottanut sitä, kuinka moni lapsiperhe Janakkalassa on perhekummin tarpeessa, kertoo MLL:n Janakkalan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kuvamo.

Pirkko Kuvamo muistuttaa, että perhekummitoiminta tarjoaa matalankynnyksen tukea ennen lastensuojelua.

Perhekummi auttaa arjen haasteissa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekummitoimintaa tarvitaan, koska on monia lapsiperheitä, jotka kokevat yksinäisyyttä tai haasteita arjessa.

Perhekummitoiminta on suunnattu perheille, joissa on alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia. Toiminnalla tuetaan ennen kaikkea vanhemmuutta.

– Perhekummilta saa keskusteluapua ja tukea asioihin, mutta ei niinkään lastenhoitoapua. Perhekummi voi myös neuvoa mistä muualta voi hakea lisäapua, jos sitä kaipaa.

MLL Hämeen piiri järjestää Kanta-Hämeessä perhekummitoiminnan koulutuksia ympäri vuoden. Koulutus on maksutonta.

Perhekummitoimintaa on Kanta-Hämeen lisäksi myös Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.