Pompeo keskustelee toimittajan katoamisesta Saudi-Arabiassa – Turkin poliisi tutki saudikonsulaattia kahdeksan tuntia

Turkkilainen viranomaislähde kertoo, että poliisi löysi Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatista todisteita Jamal Khashoggin surmasta.

Saudi-Arabia
Ulkoministeri Mike Pompeo (vas.) keskustelemassa Saudi-Arabian kuningas Salmanin (oik.) kanssa.
Ulkoministeri Mike Pompeo (vas.) keskustelemassa Saudi-Arabian kuningas Salmanin (oik.) kanssa.Bandar Algaloud / EPA-EFE

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on Saudi-Arabiassa keskustelemassa Turkissa kadonneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalosta.

Pompeo on tavannut sekä kuningas Salmanin ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin että ulkoministeri Adel al-Jubeirin. Khashoggi on saudi, mutta asuu Yhdysvalloissa.

Al-Jubeir antoi tapaamisessa tukensa toimittajan katoamisen perinpohjaiselle tutkimiselle, sanoo Yhdysvaltain hallituksen tiedottaja. Kruununprinssi Mohammed puolestaan korosti, että Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat vahvoja ja pitkäaikaisia liittolaisia, jotka kohtaavat haasteet yhdessä.

Saudi-Arabia on joutunut kansainvälisen painostuksen kohteeksi sen jälkeen, kun Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa kuun alussa. Khashoggi on kritisoinut työssään kruununprinssiä.

Yhdysvaltalaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saudi-Arabian hallitus harkitsisi myöntävänsä, että Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa kuulustelussa, joka ei sujunut niin kuin piti.

Poliisi tutkii lähetystöä katolla Istanbulissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvellut, että surman taustalla voisivat olla "roistotappajat". Trump esitti kommentinsa sen jälkeen, kun hän oli keskustellut puhelimitse Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin kanssa.

YK on vaatinut, että Khashoggin kuolemaan mahdollisesti sekaantuneiden diplomaattinen koskemattomuus kumotaan.

Turkki tutki saudikonsulaatin, etsi myrkkyjäämiä

Khashoggin katoamista selvittävä Turkin poliisi tutki tiistaina Saudi-Arabian konsulaattia kahdeksan, yhdeksän tunnin ajan.

Poliisi on ottanut näytteitä konsulaatista ja sen puutarhasta.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Saudi-Arabian agentit murhasivat Khashoggin.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan poliisi etsi muun muassa myrkyllisiä aineita. Joitakin paikkoja konsulaatissa oli maalattu, Erdoğan kertoi toimittajille.

Poliisi aikoo seuraavaksi tutkia konsulin asunnon.

Pompeo jatkaa Saudi-Arabiasta matkaansa Turkkiin.

Aiheesta muualla:

Jamal Khashoggi: Pressure grows on Saudis as US envoy meets king (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters, AFP