1. yle.fi
  2. Uutiset

Palvelunestohyökkäyksiä pankkeihin tehtailleen nuorukaisen tuomio ei kovene – syyttäjä perui valituksen

Alaikäinen nuorukainen muun muassa lamautti Osuuspankin rahaliikenteen uudenvuodenaattona 2014 ja yritti kiristää pankkeja.

Palvelunestohyökkäys
Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin käräjäoikeuden palvelunestohyökkäysvyyhdissä nuorelle miehelle langettama ehdollinen vankeusrangaistus jää voimaan. Asian käsittely hovioikeudessa on rauennut.

Tuomittu oli alle 18-vuotias, kun hän lamautti muun muassa Osuuspankin rahaliikenteen uudenvuodenaattona 2014. Pankista ei tuolloin voinut nostaa rahaa eivätkä korttimaksu ja verkkopankki toimineet.

Mies teki palvelunestohyökkäyksiä myös Nordeaa, Danske Bankia, Aktiaa, Viestintävirastoa sekä MTV:n ja Iltalehden verkkosivuja vastaan.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden viime joulukuussa antamasta päätöksestä. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syyttäjä vaati miehelle käräjäoikeudessa enimmillään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Jutun pääkäsittely oli tarkoitus järjestää hovioikeudessa tänä syksynä, mutta syyttäjä perui valituksensa. Tämän vuoksi asian käsittely ja tehdyt vastavalitukset raukesivat.

Nuorukainen uhkaili useampaa pankkia

Parikymppinen mies sai rangaistuksen muun muassa törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä, useasta tietojärjestelmän häirinnästä ja törkeän kiristyksen ja kiristyksen yrityksestä.

Oikeus katsoi miehen yrittäneen kiristää OP:lta ja MTV:ltä virtuaalivaluuttaa vastineeksi hyökkäysten lopettamisesta. Mies uhkaili myös muita pankkeja, mutta niille lähetettyjä viestejä käräjäoikeus ei pitänyt vakavasti otettavina ja todellisina.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan ensimmäiset teot ajoittuvat syksyyn 2013. Pankkeja vastaan nuorukainen hyökkäsi vuodenvaihteessa 2014–2015 useampana päivänä ja hyökkäykset aiheuttivat ongelmia muun muassa OP:n verkkopalveluissa.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan suurimmat korvaukset palvelunestohyökkäysten aiheuttamista vahingoista OP:lle. Summa oli 14 500 euroa. OP vaati yli 435 000 euron korvauksia.

Lue myös:

Oikeus tuomitsi 20-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen palvelunestohyökkäyksistä – Kohteina pankit ja mediat

Pankkihyökkäyksistä syytetylle miehelle vaaditaan ehdotonta vankeutta

Lue seuraavaksi