Onko tässä Suomen uusi kansainvälinen filmitähti? Suloinen poronvasa seikkailee pian jopa sadan miljoonan katsojan ruudulla

Tuotantotuki teki Suomesta houkuttelevan kuvausmaan ja kannustinrahaa tarvitaan lisää.

Elokuvat toimivat usein myös tehokkaana matkailumainontana. Hienot maisemat houkuttelevat käymään kuvausmaassa. Kuva: MRP Matila Röhr Productions Oy

Lapin luonto ja eläimet ovat pääosassa Ailo-porosta kertovassa koko perheen seikkailuelokuvassa, joka saa ensi-iltansa joulun alla. Suomalais-ranskalaiselle tuotannolle odotetaan jopa sataa miljoonaa katsojaa.

Viime vuonna käyttöön otettu elokuva-alan tuotantokannustin on lisännyt merkittävästi Lapissa kuvattujen tuotantojen määrää. Ailon lisäksi monet muutkin Suomessa kuvatut audiovisuaaliset tuotannot ovat saaneet tukea Business Finlandilta.

– Lapin kysyntä kuvauspaikkana on kasvanut ihan huomattavasti. Meihin yhteydessä olevien tuotantojen määrä on tuplaantunut, kuten myös täällä kuvattujen tuotantojen määrä, elokuvakomissaari Anna Niemelä Lapin elokuvakomissiosta kertoo.

Kymmenen miljoonan kannustinkatto halutaan poistaa

Tuotantokannustin on kokeiluvaiheessa, mutta onnistuneelle aloitukselle haluttaisiin jatkoa.

Tällä hetkellä tuen määrä on rajattu kymmeneen miljoonaan euroon per vuosi. Raja haluttaisiin nyt poistaa, sillä jo yksi isompi kansainvälinen tuotanto syö ison siivun potista.

– Maailmalla on todettu, että vapaakattoinen järjestelmä tuottaa kuvausmaalle enemmän rahaa, Dionysos Filmsin toimitusjohtaja Riina Hyytiä sanoo.

Hyytiän mukaan tuotantokannustin on alalle merkittävä asia, koska kansainvälinen kilpailu kuvauspaikoista on kovaa.

Tuotannot jättävät paikkakunnalle rahaa

Business Finlandin selvityksen mukaan kannustimen Suomeen houkuttelemat tuotannot tuovat tuloja esimerkiksi hotelli- ravintola- ja -kuljetusalalle.

Lapissa tuotankannustimista ovat elokuvakomissaari Niemelän mukaan hyötyneet eniten matkailualan yrittäjät.

– Kun nämä tuotannot tulevat alueelle, ne käyttävät jokaisen vierailijan tapaan majoituspalveluita, cateringia ja muita paikallisia palveluita, Anna Niemelä sanoo.

Lapissa kuvattu ranskalais-suomalainen Ailo-elokuva jätti myös jälkeensä euroja paikallisille yrittäjille. Lisäksi jopa sata miljoonaa katsojaa tavoittava elokuva houkuttelee Suomeen luultavasti myös uusia matkailijoita.

Kuvauspaikkakilpailussa Suomen Lapin valtteja on helposti saavutettava erämaa.

– Nimenomaan infra ja monimuotoinen luonto ovat niitä valtteja, joita kansainvälisetkin ryhmät ovat jo nyt hyödyntäneet, Riina Hyytiä sanoo.

Ailo – Pienen poron suuri tarina (siirryt toiseen palveluun) on Suomen ensi-illassa 21. joulukuuta. Elokuvateatterijakelun jälkeen Ailo esitetään myös Ylellä.