Influenssarokotukset alkavat Lapissa – rokote aiempaa tehokkaampi

Rokotetta on kehitetty aiempaa tehokkaammaksi. Tällä kertaa myös alle 7-vuotiaat saavat ilmaisen rokotteen.

influenssarokotteet
Nuorelle naiselle annetaan rokotus.
Influenssarokotteen ottaa vuosittain yhä useampi, THL:stä kerrotaan.Yle

Lapin kunnat aloittavat rokotusurakan pikku hiljaa, ensimmäisten joukossa on Utsjoki. Utsjoen karigasniemeläiset voivat saada oman influenssarokotteensa jo keskiviikkona 17. lokakuuta.

Lapin kaupungeista Torniossa voi saada influenssarokotteen keskiviikosta 24. lokakuuta lähtien.

Marraskuussa omat urakkansa aloittavat muut kaupungit. Kemijärvellä ensimmäinen julkisen terveydenhuollon rokotuspäivä on 2. marraskuuta. Kemissä taas rokotukset aloitetaan 6. marraskuuta ja Rovaniemellä 13. marraskuuta.

Rovaniemen Rinteenkulman terveysasemalla järjestetään lauantaina 1. joulukuuta jopa nonstop-rokotuspäivä.

Nenäsumuterokote lapsille

Tänä vuonna kaikki 3–6-vuotiaat lapset saavat rokotteen ensimmäistä kertaa maksutta.

– Meillä on 2–6-vuotiaille elävää heikennettyä nenäsumuterokotetta pistettävän rokotteen lisäksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Influenssarokotteen tehosta ennustetaan viime vuotta parempaa.

– Muutos viime kauteen verrattuna on se, että pistettävässä rokotteessa on neljä virusta edustettuna. Kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta.

Edellisellä kaudella kansallisessa kansallisessa ohjelmassa ollut pistettävä rokote antoi suojaa kolmea taudinaiheuttajaa, eli kahta A-virusta ja yhtä B-virusta vastaan.

– Viime kaudella oli sellainen valitettava tilanne, että pistettävän rokotteen vastaavuus kiertäviin viruksiin ei ollut kovin hyvä. Emme saaneet estettyä influenssaa toiveidemme mukaisesti, Hanna Nohynek sanoo.

Ilmaisen influenssarokotteen saavat tänä vuonna lapset puolesta vuodesta kuuteen ikävuoteen, raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluvat sekä vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Lisäksi maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja armeijaan menevät sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö.

Korjattu 17.10. kello 8.54 flunssa-sana influenssaksi koskien sairaudelle alttiiden lähipiiriä.