Brexit-sopimuksen odottaminen rassaa suomalaisissa vientiyrityksissä – lakritsillekin haetaan jo brittiläistä vastinetta

Suomalaiset vientiyritykset haluaisivat selvyyden siihen, miten Britannian kanssa tehdään kauppaa sen jälkeen, kun maa on EU:n ulkopuolella.

vienti
Lakritsin lajittelija.
Jaana Polamo / Yle

Suomessakin vientiyritykset seuraavat mielenkiinnolla Britannian ja EU:n välisiä neuvotteluja. Britannian on määrä erota EU:sta ensi keväänä, 29. maaliskuuta.

Kokosimme neljä seikkaa lähestyvästä brexitistä ja sen mahdollisista vaikutuksista suomalaisiin vientiyrityksiin.

Miten Britannian lähtö näkyy vientiyrityksissä nyt?

Lähestyvä brexit luo epävarmuutta vientiyritysten toimintaan. Esimerkiksi tuontitavaroiden varassa olevat brittiläiset yritykset varautuvat hintojen nousuun ja etsivät paikallisia vaihtoehtoja EU-maissa tuotettujen tavaroiden rinnalle.

Tämä on huomattu esimerkiksi Orkla Suomen makeistehtaalla Jyväskylän Vaajakoskella.

– Paikalliset yhteistyökumppanit eivät uskalla rakentaa pelkästään meidän varaan, vaan ovat alkaneet lisätä panostustaan paikallisiin merkkeihin, sanoo Orkla Suomen Vaajakosken tehtaanjohtaja Virpi Aaltonen.

Lakritsi on Britanniassa pitkälti erikoistuote, mutta Keski-Suomessa valmistettu lakritsi on Britannian kolmen suosituimman lakritsimerkin joukossa.

Brittien empiminen näkyy myös rakennusteollisuudessa.

– Rakennusliikkeet Britanniassa miettivät, miten brexit vaikuttaa punnan arvoon ja lykkäävät ostopäätöksiä. Tämä voi näkyä tuotannossamme vuodenvaihteen jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Kurikka Kurikka Timber Oy:stä.

Yritys valmistaa ikkuna- ja puuaihioita Äänekoskella Keski-Suomessa. Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin. Britanniaan tuotteista päätyy kolmannes.

Mitä Britannian eroaminen EU:sta ilman sopimusta tarkoittaisi?

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, tuo se Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen mukaiset tullit EU-maiden ja Britannian välille.

Toisin sanoen suomalaisten tuotteiden vieminen Britanniaan vaatisi aikaisempaa enemmän työtä, aikaa ja rahaa. Kaupan kustannukset vientiyrityksissä nousisivat, mikä heikentäisi kaupan kannattavuutta.

Keskuskauppakamarista arvioidaan, että tullausmenettelyistä aiheutuvat ylimääräiset kulut voivat tarkoittaa noin 10–15 prosentin kustannusnousua vientiyrityksille.

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, aiheuttaa se todennäköisesti hetkeksi kaaoksen. Yrityksiltä veisi todennäköisesti jonkin aikaa ratkoa tilannetta ja päästä takaisin markkinoille, mikä aiheuttaisi kaupankäyntiin notkahduksen.

Vaikuttaako Britannian lähtö EU:sta Suomen bruttokansantuotteeseen?

Britannian EU-ero ei notkauta Suomen bruttokansantuotetta merkittävästi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta arvioidaan, että brexitin negatiivinen vaikutus Suomen BKT:een olisi noin 0,2 prosenttiyksikköä. Toisin sanoen talouden kasvuvauhti hidastuisi, mutta varsin vähän. Pitkällä aikavälillä vaikutus todennäköisesti myös hiipuisi.

Sen sijaan yksittäisissä yrityksissä ja tietyillä vientialoilla vaikutukset voivat olla huomattavasti suurempia.

Mihin aloihin brexit iskee tuntuvimmin?

Suomesta vietiin viime vuonna Britanniaan eniten metsäteollisuuden tuotteita. Tullin ja Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan vuonna 2017 Britanniaan vietiin eniten paperia ja pahvia (23%), toiseksi eniten polttoaineita (20%) ja kolmanneksi eniten sahatavaraa (7%).

Vientilistan kärkipäässä ovat lisäksi metallit sekä koneet ja laitteet. Britannia on Suomelle yksi seitsemästä merkittävästä kauppakumppanista. Suomesta Britanniaan suuntautuvan viennin arvo oli 4,3 miljardia euroa vuonna 2017.

Myös Britannian kannalta katsoen Suomi on sille tärkeä paperiteollisuuden tuotteiden viejä. Näin ollen esimerkiksi paperiteollisuudessa brexitin vaikutukset voivat tuntua muita aloja kovemmin.

Tämä tapahtuu Etlan tutkija Birgitta Berg-Anderssonin mukaan riippumatta siitä, eroaako Britannia EU:sta sopimuksen kanssa vai ilman.

– Erosopimuksesta huolimatta tilanne ei voi jatkua samanlaisena, koska Britannia ei enää jatkossa ole EU-maa.

Vientiyrityksissä odotetaan, että Britannia ja EU pääsevät sopimukseen unionista eroamisen ehdoista. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että epävarmuus jatkuu yritystenkin arjessa ainakin tämän vuoden joulukuuhun.

Lue myös:

Analyysi: Britannia katuu EU-eroa, muttei riittävästi – brexitin peruuntuminen on epätodennäköistä EU-neuvottelujen umpikujasta huolimatta