1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kupari

Kaapin kätkössä voi tummua iso omaisuus – arvokkaimmat kupariesineet voivat maksaa tuhansia euroja

Suomen komeimman kuparikokoelman helmet koottiin tietokirjaksi.

Antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstam tutkii kupariesinettä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kuparin keräämiseen voi syntyä melkoinen intohimo. Näin on käynyt Uudenkaupungin Kalannissa asuville Anne ja Pentti Siivoselle. Pentti esittelee yhtä itselleen rakkainta esinettä.

– Tämä kaakaokannu on peräisin 1700-luvulta. Silloin kaakao oli niin paksua, että sitä piti kaataa lyhyestä nokasta tai ottaa kansi pois ja kaataa tästä suoraan. Sisällä on vispilä, jolla kaakaota saatiin helpommin ulos, kertoo Pentti Siivonen ja kallistaa esinettä varovasti.

Tämä ja toinen samantyyppinen kaakaokannu seisovat tanakasti Kansallismuseon vitriinissä. Ne on tuotu näytille Koko kansan kupari –kirjan julkistamistilaisuuteen. Museo halusi järjestää tilaisuuden ja se on keräilijälle suuri kunnianosoitus.

– Onhan se poikkeuksellisen arvokasta, että Kansallismuseo halusi meidät tänne. Tämä on mukava lisä ja kannustaa jatkamaan keräilyä, tunnustaa Siivonen.

1700-luvun kaakaokannu on yksi keräilijä Pentti Siivosen rakkaimmista esineistä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kupariesineen arvo voi yllättää

Anne ja Pentti Siivosen kokoelmista on tehty kirjoja ennenkin. Mattilan talonpoikaistilasta, Siivosten juustomuotti- ja vakkakokoelmista on tehty omat teokset. Koko kansan kupari on neljäs antiikkiasiantuntija Wenzel Hagelstamin ja tietokirjailija Matti Jussilan teos.

Hagelstam kannustaa pyyhkimään pölyt kupariesineistä ja ottamaan kiillotusvälineet esiin.

Kaakaokannu 1700-luvulta Anne ja Pentti Siivosen kokoelmasta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Niiden kuuluu olla kiillotettuja. Kuparin loisto pitää saada esille. Kuparia on ollut melkein kaikissa kodeissa. Niin rikkailla kuin köyhillä on ollut ainakin yksi pannu, Wenzel Hagelstam sanoo.

Hagelstamin mukaan 1970-luvulla kupariesineet olivat aika kysyttyjä. Sitten kysyntä laantui ja kuparin hinta laski. Antiikkiasiantuntijan mielestä ihmisten pitäisi jälleen havahtua huomaamaan, kuinka hienoja kupariesineet ovat.

– Harvinaisuudet ovat tuhansien eurojen arvoisia. Niitä tulee harvoin vastaan. Satasella voi saada ihan hyvän kannun tänä päivänä, pohtii Hagelstam.

Suosittu televisio-ohjelma Huutokauppakeisari on ottanut kuparipannun myynnin yhdeksi ohjelmanumeroksi. Pienistä kahvipannuista voidaan tarjota satoja euroja. Tietokirjailija Matti Jussila pohtii, että todellinen kuparin keräily on vaativa harrastus.

– Keräily on vakavamielistä toimintaa, vaatii asiantuntemusta ja harkintaa. Huutokauppakeisari on ehkä sellaista kansanomaistettua keräilyä, Matti Jussila pohtii.

Kuparista kertova kirja avuksi keräilijöille

Kuparista ei ole ennen julkaistu kattavaa teosta Suomessa. Kirjan tekijöiden tavoite on neuvoa kuparin keräilyssä. Siivosten keräilyinnostus alkoi isoäidin kahvipannusta.

– Ensimmäinen esine oli tietenkin vaatimaton, mutta siitä lähdettiin liikkeelle. Nyt kuparikokoelman taso on niin korkea, että siihen on vaikea löytää hyviä esineitä, kertoo Siivonen.

Edelleen Siivosilla on innostusta ostamiseenkin. Pentti Siivonen kertoo, että heille sopivia esineitä löytyy keräilijöiltä.

Kupariaiheisen kirjan tekijöitä: Wenzel Hagelstam, Timo Numminen, Anne Siivonen, Pentti Siivonen ja Matti Jussila. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Jos joku sopiva esine tulee vastaan, saatan ostaakin sen, naurahtaa Siivonen.

Siivosten kaikki vapaa-aika menee kokoelmien keräämiseen. Uusin innostus on hopea.

– Olen kerännyt viime aikoina uusikaupunkilaista 1800-luvun hopeaa. Se on kiinnostavin kohde tällä hetkellä, kertoo Siivonen.

Keräilijä itse on tyytyväinen kuparikirjaan. Tietokirjailija Matti Jussila korostaa teoksen käytännön vinkkejä.

– Täällä on ohjeita, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun hankkii kupariesineitä. Autamme tunnistamaan niitä ja annamme myös esineiden hoitovinkkejä.

Jussila toivoo, että Siivosten kokoelma saataisiin julkisesti esille.

– Ehdottomasti toivoisin, että ne saataisiin esille. Kokoelma vaatii asianmukaiset tilat ja hyvän ympäristön. Ne eivät saa turmeltua esillä olemisesta, pohtii Jussila.

Anne ja Pentti Siivosen kuparikokoelman esineitä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Anne ja Pentti Siivosen kuparikokoelmasta on kertonut myös Yle Åboland.