Robottien vallankumous? Tutkijat turhautuneina: "Robotit ja tekoäly ovat mediassa mystiikkaa"

Robotteja kohtaan tunnettu innostus ja pelko ovat ylimitoitettuja.

robotit
Mies tietokoneen ääressä ja etualalla kuvaa robottikäsi
BSIP SA / AOP / Yle

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat kirjoittivat valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta raportin, joka käsittelee robotisaation ja automaation mahdollisuuksia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi teollisuuden tuottavuus kasvaa robottien ja automaation ansiosta vuoteen 2030 mennessä noin 40 prosenttia.

Koko kansantuotteen vuosikasvuun automaatio tuo kirjoittajien mukaan vajaan puolen prosentin lisäyksen.

Luvut ovat merkittäviä – varsinkin kun robotisaatio ja automatisaatio eivät sentään ole ainoita tapoja kasvattaa tuottavuutta tai kansantuotetta.

Merkille pantavinta raportissa on kuitenkin se turhautuminen, joka riveiltä ja rivien väleistä on luettavissa.

Media käyttää mielikuvitusta

Tutkijoiden mukaan robotiikasta ja tekoälystä puhutaan tänään paljon, mutta usein innostus on kaukana arkitodellisuudesta.

"Automaation tai tekoälyn huippudemonstraatiot julkistetaan mediassa uskomattomina tai mystisinä suorituksina. [...] Joko pilottien tekijät itse tai media alkaa käyttää mielikuvitusta ja yleistää tietokoneen kyvykkyyksien mahdollisuuksia vaikka mihin. Ei ole teknistä realismia, että näin tulisi helposti käymään."

Kirjoittajat vertaavat nykyistä keskustelua 60–70-lukujen kuulentoihin. Ne loivat odotuksia avaruusmatkailun nopeasta yleistymisestä ja Marsin asuttamisesta – vaan toisin kävi.

Samalla tavalla shakkimestari Garri Gasparovin häviäminen tietokoneelle oli kirjoittajien mukaan utopistinen kapea-alainen suoritus, joka ei mitenkään realistisesti lupaa, että kaikkiin reaalimaailman asioihin olisi pian luvassa ylivoimainen robotti.

Tutkijoiden mukaan robotteja kohtaan tunnettu innostus – ja myös pelko – ovat ylimitoitettuja.

Robotit kokoavat Porsche -autoja Uudenkaupungin tehtaalla.
Valmet Automotive / AOP

Teollisuuden tuottavuus kasvaa 40 prosenttia

Tutkijoiden mukaan teollisuuden tuottavuus kasvaa vuoteen 2030 mennessä noin 40 prosenttia, eli noin 2,6 prosentin vuosivauhtia. Tämä tarkoittaa, että samalla henkilöstömäärällä kyetään tuottamaan yhä enemmän tuotteita.

Tutkijoiden mukaan Uudenkaupungin autotehdas on esimerkki siitä, miten robottien määrän kasvu lisää myös työpaikkojen määrää.

Automaation lisääntyminen teollisuudessa on hidasta ja tutkijoiden mukaan yritykset ottavat sitä käyttöön siinä tahdissa kuin näkevät taloudellisesti järkevänä. Riskejä tuotannossa halutaan karttaa.

"Kehitys ei vaaranna missään vaiheessa nykyisiä työpaikkoja."

Täysin automatisoitu tuotanto ei usein ole edes kannattavaa, sillä ihmistyö voidaan mukauttaa nopeammin uusiin tilanteisiin.

Posti
Viivi Sihvonen / Yle

Varastojen tuottavuus kasvaa 100 prosenttia

Varastoautomaatiota tehdään tänään Suomessa paljon. Hyvä esimerkki on SOK:n uusi logistiikkakeskus Sipoossa (siirryt toiseen palveluun). Tutkijoiden mukaan automatisoinnilla saavutettava tuottavuuskehitys tuotteiden ja tavaroiden varastoinnissa on jopa sata prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Automaation autuus ei kuitenkaan ylety varastoinnista muualle logistiikkaan. Rekka-autoja, kuorma-autoja, junia ja lentokoneita ei kirjoittajien mukaan kyetä automatisoimaan lyhyellä tähtäimellä.

Ratin takana on siksi jatkossa paljon töitä. Se on hyvä, sillä kaikilla aloilla ei käy yhtä hyvin.

Nainen selaa verkkokaupan tuotteita kannettavalla tietokoneella.
AOP

Kaupan tuottavuus +25% – työpaikat -20%

Raportin mukaan vähittäis- ja tukkukaupassa tuottavuus kasvaa robotisaation ja automaation ansiosta noin neljänneksen vuoteen 2030 mennessä.

Suurin selittävä tekijä on verkkokauppa, joka synnyttää uusia jakeluteitä ja uusia Amazonin ja Alibaban kaltaisia yrityksiä.

Kassatyöntekijöiden kannalta tämä on huolestuttava ilmiö. Neljänneksen tehostuminen tarkoittaa noin viidenneksen laskua henkilöstön määrässä.

Tämä kuulostaa hurjalta. Suomen kaupan ala työllistää noin 300 000 henkilöä, joten kyse olisi noin 60 000 työpaikasta.

“Joka tapauksessa näemme, että kaupan henkilöstö tulee vähenemään, vaikka kansantuote kasvaisikin.”

Raportissa todetaan, että arviot ovat varovaisia. Ennusteet saattavat toteuta paljonkin suurempina.

Seinäjoen keskussairaalan logistiikkapäällikkö Ville Ruuskanen tarkistaa robotin kuljettamaa lähetystä.
Seinäjoen keskussairaalan logistiikkapäällikkö Ville Ruuskanen tarkistaa robotin kuljettamaa lähetystä.Mirva Ekman / Yle

Sote-robotiikka lisää tuottavuutta kolme prosenttia

Vanhuksia hoivaavat robotit voivat Japanissa korvata ihmisen ja Lahdessakin vanhukset ottavat robotit jo ilolla vastaan.

Hoitajat tosin suhtautuvat uutisen mukaan robotteihin epäilevästi, ja niin suhtautuvat myös tänään julkaistun raportin kirjoittajat.

Robotteja on paljon helpompi kehittää elottomien pakettien ja esineiden liikutteluun kuin ihmisten käsittelyyn. Tästä syystä tutkijat odottavat robotiikan tuovan terveydenhuoltoon ja erilaisille palvelualoille vain noin kolmen prosentin tuottavuusnousun vuoteen 2030 mennessä.

“Automaation luotettavuuden tulee olla tasan sata prosenttia, joka on erittäin suuri vaatimus.”

Automaatio ja robotit eivät pura sote-pommia. Työntekijöiden kannalta hyvä uutinen on, että töitä alalla riitä.

3d-tulostettuja taloja
Reuters TV

Rakentaminen tehostuu 0 prosenttia

Kokonaisia taloja tehdään tänään 3D-tulostimilla, mutta tutkijat eivät usko robottigryndereiden läpimurtoon. Rakentamiseen ei ole luvassa merkittäviä läpimurtoja.

Kiinteistö- tai rakennusalan tuottavuutta automaatio tai robotisaatio ei raportin mukaan paranna vuoteen 2030 mennessä lainkaan.

"Työmaaolosuhteet muut- tuvat jatkuvasti, läsnä olevien ihmisten turvallisuus on huomioitava ja rakennustyömaat ovat keskellä rakennettua ympäristöä."

Työllisyys pysyy nykytasolla.

Lue raportti kokonaisuudessan (siirryt toiseen palveluun)