1. yle.fi
  2. Uutiset

Akaan kulukuurin vaikutukset lähivuosina yhteensä 21,5 miljoonaa euroa – listalla kouluverkko, verojen nostaminen ja kirjaston lakkautus

Tuloveroprosentin nostaminen puolella prosenttiyksiköllä toisi lähivuosina yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

Akaa
Akaan Viialan parakkikoulu. Taustalla vanha käytöstä poistunut keskustan koulu
Homekoulut ovat yksi syy Akaan huonoon taloustilanteeseen. Kuvassa Viialan parakkikoulu.Matias Väänänen / Yle

Akaa on saanut valmiiksi talouden kulu- ja tulokuurin. Lähivuosien eli vuosien 2019-2023 vaikutukset ovat yhteensä noin 21,5 miljoonaa euroa.

Akaan taloutta on yritetty oikaista jo kahdesti kulukuurilla. Tänä keväänä aloitettu ja nyt valmistunut ohjelma on kaupungin johdon mukaan mittava. Pintasäästöistä mennään nyt esitetyssä säästöohjelmassa syvemmälle.

Tässä poimintoja säästöohjelmasta:

  • Kouluverkosta pitäisi saada lähivuosina päätös. Kouluverkon pitäisi talouden tasapainottamisohjelman mukaan olla toimiva ja tehokas. Tarkempaa konkretiaa ei ole ennen selvitystä tarjolla.
  • On myös mahdollista, että kunnan henkilöstöä vähennetään lähivuosina. Siitäkin tehdään erikseen selvitys.
  • Kirjastopuolella ehdotetaan esimerkiksi Kylmäkosken kirjaston lakkauttamista.
  • Käyttämättömien kiinteistöjen myynti mainitaan ja lisäksi rajattaisiin esimerkiksi subjektiivisen päivähoidon oikeutta.

– Päättäjille vaikeimpia ovat rakenteelliset leikkaukset. Siellä on varhaiskasvatusta koskevaa, samoin kulttuuri- ja kirjastopuolta koskevaa leikkausta. Varmasti nämä ovat sellaisia ikään kuin kovia asioita, jotka tuntuvat aika monen kuntalaisen arjessa, sanoo väliaikainen kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori.

Tuloveroprosentin nostamisella saisi kasaan kuusi miljoonaa

Paljon rahaa voisi saada veroja nostamalla. Tuloveroprosentin nostaminen puolella prosenttiyksiköllä toisi lähivuosina yhteensä kuusi miljoonaa euroa. Kuuri sisältää tulopuolella myös ehdotuksen kiinteistöveroprosentin nostamisesta.

– No en kyllä ole oikein tyytyväinen, kun koko ajan kiristetään taloutta. Tämä kylä on niin sekaisin, kun eihän täällä ole kaupunginjohtajaakaan, sanoo akaalainen Kari Lamberg.

Talousongelmien taustalla on homekoulujen korjauksiin, väistötiloihin ja muuhun selvittelyyn menneet rahat. Tosin on Akaassa pulaa myös verojenmaksajista.

– Meillä on tällainen aktiivinen akaalaisten Facebook-ryhmä. Sitä kautta on tullut tietoa lähinnä näistä kouluongelmista ja miten paljon sinne on mennyt turhaa rahaa. Verojen nostaminen kuulostaa loogiselta tavalta saada tuloja, sanoo akaalainen Lilja Pötry.

Talousohjelmaa noudattamalla Akaa kuitenkin pääsisi Sinivuoren mukaan pinnalle.

– Kurssi on oikean suuntainen. Uskon vahvasti, että jos tinkimättömästi sitä noudatamme, Akaa tästä kyllä nousee.

Akaan kaupunginhallitus käsittelee tasapainottamisohjelmaa tiistaina. Valtuusto tekee päätökset 24. lokakuuta.

Lue lisää:

Raportti ruotii Akaan kouluremontin virheitä: tilaaja karsi ja muutti korjaustöitä säästösyistä

Yli 5 000 pirkanmaalaislasta käy koulua väistötiloissa – ensi vuonna vielä 500 enemmän

Lue seuraavaksi