Deittailubisnes kukoistaa ulkomailla, nyt suomalaisiakin valmennetaan paremmiksi rakastajiksi: "Ei näitä opetettu koulussa"

Jere Pohjankoski oppi deittivalmennuksessa kuuntelemaan ja ymmärtämään naisia paremmin. Suomalaiset ovat asiantuntijoiden mukaan avoimempia puhumaan parisuhteista ja myös kehittämään itseään.

Mikko Kemppe järjesti kesällä ensimmäisen deittiretriitin Kirkkonummella. Hän on myös kirjoittanut deittioppaat sekä miehille että naisille. Kuva: Sebastian Trzaska

Kolme vuotta sitten Jere Pohjankoski erosi pitkästä suhteesta. Eron jälkeen iski pettymys, mutta myös tunne siitä, että parisuhteissa ja naisissa on nyt jotakin sellaista, jota Pohjankoski ei täysin ymmärrä.

– Olen mukava mies, ihan hyvä puhumaan. Ajattelin, että tässä täytyy olla jotakin, mitä minä en tajua.

Näin jälkikäteen 35-vuotias mies arvioi, että ongelma on ollut siinä, että naiset ajattelevat hänen mukaansa eri tavalla.

– Käsitykset esimerkiksi samoista sanoista saattavat olla erilaisia. Esimerkkinä vaikka sana auto; nainen saattaa ajatella turvallista kulkuvälinettä ja minä miehenä ajattelen hevosvoimia. Tällaista en ollut aiemmin osannut ajatella.

Viime kesänä Pohjankoski osallistui viikonlopun kestävälle 'deittiretriitille'. Muualla maailmassa järjestetään deittailukursseja, joilla opetetaan lähestymään toista sukupuolta ja välttämään deittailun sudenkuopat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa palveluita on ryhdytty tarjoamaan myös verkossa (siirryt toiseen palveluun). Kun muualla kursseja on järjestetty jo kymmenisen vuotta, Suomeen ilmiö on rantautunut myöhemmin.

Osin ilmiö liittyy siihen, että suomalaiset haluavat parisuhteiltaan enemmän, sanoo psykologi ja tietokirjailija Tony Dunderfelt, joka järjestää yhdessä Väestöliiton kanssa Mieskursseja, joilla miehiä opastetaan ymmärtämään naisystäviään paremmin.

Suomessa koulutus keskittyy Dunderfeltin mukaan lähinnä miesten itsetuntoon ja itsensä kehittämiseen.

– Joku on joskus sanonut, että naiset käyvät meikkikursseilla. Tämä on kuin miesten meikkauskurssi: miten he ottavat yhteyden naiseen ja millä tavalla tekevät niin sanotusti vaikutuksen, sanoo Dunderfelt.

– Suomalaisia ei tyypillisesti yhdistetä herrasmies- tai ladylike -käytökseen. Ei näitä koulussa opetettu ja sitten ollaan vähän sen armoilla, millainen suhde isällä ja äidillä oli. Ollaan ammennettu niitä käyttäytymismalleja epätietoisesti ja tehdään, mitä vanhemmatkin ovat tehneet, sanoo Kirkkonummella jo toista retriittiä pitävä deittailuasiantuntija Mikko Kemppe.

Jere Pohjankoski osallistui deittiretriittiin viime kesänä. Viikonloppuna hän oppi omien sanojensa mukaan paljon – erityisesti itsestään. Kuva: Sebastian Trzaska

Viikonloppukurssilla deittailuoppilaat oppivat maskuliini- ja feminiinienergioiden lisäksi 'onnekkaasta deittailusta' ja itsestään.

– Yksi retriitin suosioista on juuri se, että ihmiset haluavat ymmärtää itsestään ja suhteista enemmän ja löytää onnellisemman elämän, sanoo deittailuasiantuntija Kemppe.

Kemppe uskoo, että Suomessakin on koittanut otollinen aika ruveta puhumaan deittailusta avoimemmin. Nuoremmat sukupolvet ovat valmiita oppimaan uutta, osin esimerkiksi teknologian kehityksen myötä (siirryt toiseen palveluun), hän sanoo.

– Tinderin ja muiden sovelluksien myötä koko skene on vapautunut. Ihmiset ovat vapaampia tapaamaan uusia ihmisiä.

Teknologia on mahdollistanut parinetsinnän jopa kotisohvalta, mutta Dunderfeltin mukaan se ei ole ratkaissut kaikkia parinvalintaan liittyviä ongelmia.

– Nuoret ovat niin paniikissa sen parisuhteen kanssa, että suostuvat jopa asiantuntijavalintaan. Kaikkea on kokeiltu. Parisuhde-elämä on enemmän myllerryksessä kuin koskaan, sanoo psykologi Dunderfelt, joka toimii myös asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa.

Ulkomaisten deittikurssien tapaan suomalaiskursseilla ei kuitenkaan opetella iskurepliikkejä tai harjoitella varsinaista viettelyä.

– Maailmalla se on muodostunut bisnekseksi. Minun lähestymistapani ei ole samanlainen, vaan yritän selittää, miksi jotkin tekniikat toimivat ja mikä siellä on se syvällisempi juttu. Onhan se hyvä asia, jos miehillä tai naisilla on enemmän itseluottamusta ja he uskaltavat kohdata ihmisiä, sanoo Mikko Kemppe.

Nuoret ovat niin paniikissa sen parisuhteen kanssa, että suostuvat jopa asiantuntijavalintaan.

Tony Dunderfelt

Jere Pohjankoski puhuu naisista jumalattarina.

Kesäisten oppien jälkeen Pohjankoski kertoo hoksanneensa olevansa ratkaisukeskeinen. Hän on pyrkinyt siitä tietoisesti eroon ja yrittää nyt keskustella naistenkin kanssa tunne edellä.

On Pohjankoski käynyt muutamilla deiteilläkin.

– Otan vähän paremmin huomioon hänet, kenen kanssa olen deiteillä. Aiemmin olen purkanut jännitystäni puhumalla, jolloin olen vienyt tilaa naisen kommunikaatiolta. Olen huomannut, että kaikki elämäni naiset – mummo, äiti, kaverit – ovat onnellisempia, kun annan heille tilaa puhua, enkä yritä ratkaista heidän ongelmiaan.