Ministeri Saarikko tilaa ulkopuolisen selvityksen keskittämisasetuksesta

Selvityksessä tarkastellaan keskittämisasetusta erityisesti päivystyksen turvaamisen ja osaajien riittävyyden näkökulmasta.

erikoissairaanhoito
Kirurgian välineistöä pöydällä.
Matti Myller / Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tilaa ulkopuolisen selvityksen keskittämisasetuksen toimeenpanosta. Asetuksessa keskitetään muun muassa vaativia leikkauksia ja sydänhoitoja keskussairaaloista yliopistosairaaloihin.

Selvityksen tarkoituksena on Saarikon mukaan tarkastella asetusta erityisesti päivystyksen turvaamisen ja osaajien riittävyyden näkökulmasta, koska eri alueiden suurimmat huolet liittyvät juuri näihin asioihin.

Ministerin mukaan selvitys aloitetaan mahdollisimman pian, ja sen työ aloitetaan Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta. Asetuksen toimeenpano on aiheuttanut kiistaa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

KYSin erityisvastuualueen johto oli tänään tiistaina Saarikon kutsusta koolla sosiaali- ja terveysministeriössä. Ministerin mukaan keskustelu käytiin rakentavassa hengessä.

– Työnjaon hiomisessa kohti keskittämisasetuksen mukaista järjestämissopimusta ollaan aivan loppusuoralla, Saarikko kertoo ministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Ministeriö antoi KYSin erityisvastuualueen edustajille tehtäväksi laatia tiekartan sekä aikataulun, joka johtaa keskittämisasetuksen mukaiseen työnjakoon.