Donald Tusk vaatii briteiltä konkreettisia ehdotuksia huippukokouksessa – muutoin marraskuun brexit-kokousta ei kannata järjestää

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ei ole kovin optimistinen sopimuksen syntymisen suhteen brittien kanssa.

Brexit
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ei odota keskiviikkona alkavalta huippukokoukselta sen suurempia tuloksia.Stephanie Lecocq / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pyytää keskiviikkona Britannian pääministeri Theresa Mayn kertomaan konkreettisia ehdotuksia, jotta Brexit-neuvottelujen umpikujasta päästäisiin pois.

– Sain Euroopan unionin brexit-neuvottelijan Michael Barnierilta raportin ja seurasin eilen Britannian parlamentin alahuoneen keskustelua. Näiden asioiden perusteella minulle on muodostunut kokonaiskäsitys asiasta ja se ei ole optimistinen, Tusk totesi.

Pääministerin tiedottaja totesi tiistaina, että May on naulannut kantansa brexitiin jo aiemmin viikolla, eikä ole muuttamassa mielipidettään siitä.

Brysselissä järjestetään keskiviikkona huippukokous ja EU-johtajat ovat toivoneet, että neuvotteluissa päästäisiin eteenpäin. Heidän tavoitteena olisi saavuttaa väliaikainen sopimus Britannian EU-erosta.

Tuskin mukaan marraskuulle suunniteltu Brexit-kokous olisi järkevä järjestää vain, jos Britannia ja Eu ovat lähellä läpimurtoa sopimusneuvotteluissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel otti kantaa tiistaina kristillisdemokraattisen puolueensa parlamenttiryhmän kokouksessa brexitiin.

– Neuvottelut Britannian vetäytymisestä EU:sta ovat olleet kuin neliön työntämistä ympyrään, Merkel totesi.

Irlannin pääminsteri Leo Varadkar uskoo, että myönteinen päätös brexitin suhteen on vielä mahdollinen.

– Olen huolestunut, koska ratkaisevaa edistymistä ei ole vielä tapahtunut, vaikka osapuolet ovat sitoutuneet näihin neuvotteluihin.

Lähteet: AFP, Reuters