Ay-liikkeeltä tiukka viesti Sipilälle: "Olisiko järjellistä mennä neuvottelupöytään eikä uhkailla koko ajan?"

Ylen A-studiossa vierailleet ay-johtajat luonnehtivat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eduskunnalle järjestämää luottamusäänestystä "kiusalliseksi teatteriesitykseksi". Ay-liike ei edelleenkään sulata irtisanomislain heikennyksiä.

irtisanomissuoja
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta irtisanomiskiistassa, mitä tekee ay-liike?

Ylen A-studiossa keskiviikkona vierailleet ay-johtajat ihmettelivät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilistä ehdotusta irtisanomislaista luopumisesta ja palaamisesta työaikalakiin. Ay-pomojen mukaan Sipilän tiistai-iltana Antti Rinteelle (sd.) tekemä ehdotus meni väärään osoitteeseen.

– Oli yllättävää, että pääministeri Sipilä tarjoili pakettia Sdp:n puolueen puheenjohtajalle. Me kohderyhmä kovasti sitä ihmeteltiin, että tuossa kohdassa se meni väärään kohteeseen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi.

– Sipilän ehdotus oli työmarkkinapolitiikkaa, joka pitää kohdistaa työmarkkinapolitiikan tyypeille eikä puoluejohtajille, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola luonnehti.

Paavola tulkitsi Sipilän ehdotusta niin, että siinä pyydettiin työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista, mikä ei kerta kaikkiaan palkansaajapuolelle käy.

Niemi-Laine totesi, että kaikki muu on myytävissä paitsi se, mitä nyt pyydetään.

– Me emme ole myymässä tes:sien yleissitovuutta. Se on yksi asia, jota ay-liike puolustaa aina.

"Sipilältä kiusallinen teatteriesitys"

JHL:n Niemi-Laine luonnehti pääministeri Sipilän keskiviikkona eduskunnassa järjestämää luottamusäänestystä "kiusalliseksi teatteriesitykseksi", jossa käytiin pääministerin esityksestä läpi ne asiat, joita hallitus on työllisyyden eteen tehnyt.

Äänestyksen taustalla oli hallituksen tiedonanto työllisyyspolitiikasta ja henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta alle 10 työntekijän yrityksissä.

Niemi Laineen mukaan nyt on sotkettu kaksi täysin eri asiaa toisiinsa: irtisanomislain heikentäminen ja työllisyyden kohentaminen.

– Se, että kansanedustajat joutuivat ihan blankona ottamaan kantaa irtisanomislain heikennykseen, on minusta parlamentaarisesti todella epädemokraattista, Niemi-Laine sanoi.

Ay-pomojen mukaan ainoa tie eteenpäin, jota kaikki haluavat, olisi päästä neuvottelupöytään. He toistivat aiemmin esiin tullutta kantaa siitä, että luottamusäänestys ei muuta tilannetta irtisanomiskiistan suhteen.

– Jokainen haluaa pöytään. Kukaan ei halua tällaista tilannetta, jossa kärpäsestä tehdään härkänen. Olisiko järjellistä mennä neuvottelupöytään, eikä uhkailla koko ajan, Superin Paavola kysyi.

Paavola totesi myös yksikantaan, että työntekijöiden irtisanomissuojan heikentäminen ei kerta kaikkiaan käy, periaatteellisella tasolla.

– Se on aivan älytöntä, että tulisi kahden kerroksen työntekijöitä, siitä pitäisi päästä keskustelemaan.

"Irtisanomislain heikentäminen ei käy"

JHL:n puheenjohtaja Niemi-Laine totesi, että hallituksen pitää vetää irtisanomislain heikennys pois ja sen jälkeen voidaan miettiä työllisyystoimia tyhjältä pöydältä. Hän huomautti, että ay-liike on jo tehnyt työllisyystoimenpiteitä hallituskauden varrella "todella paljon".

– Tämä on vähän kuin pikkulapset, jotka koko ajan vaan vaatii lisää, lisää ja lisää. Se, mikä tässä häiritsee, on hallituksen sanelupolitiikka, jota hallitus jälleen kerran tekee, Niemi-Laine sanoi.

– Kaikki tietävät, jotka itse ovat asiaa tutkineet, että tämä ei lisää työllisyyttä, Paavola huomautti.

– Pitää muistaa, että tänään ei päätetty irtisanomislain heikennyksestä, se lakiesitys ei ole vielä eduskunnassa, Niemi-Laine lisäsi.

Superin puheenjohtaja Paavola totesi, että hallitus ei voi yksin voi sanella työmarkkinapolitiikkaa, vain huonontamalla työntekijöiden ehtoja.

– Meidän tehtävä on pitää työntekijöiden puolta. Toivon, että päästään keskustelemaan.

Lue lisää:

Luimme kiistellyn irtisanomislain luonnoksen: Uudistuksen vaikutukset jäisivät vähäisiksi – "Nettotyöllisyysreaktio olisi pieni"

Analyysi: Irtisanomiskiista ei vaimene eduskunnan äänestykseen – Aika hupenee, vaalipoteroja kaivetaan syvemmäksi

Ammattiliitoilta tyrmäys hallituksen toiveille työtaistelutoimien rauhoittamisesta: "Tämä on vasta alkua"

Hallitus sai luottamuksen eduskunnalta selvin numeroin – katso miten kansanedustajat äänestivät

Näin ensi viikon kaksipäiväinen lakko vaikuttaa: Osaa kouluista ja päiväkodeista uhkaa ruokapula, kirjastoja ja urheiluhalleja suljetaan, siivous voi jäädä retuperälle