Trump: Saudi-Arabian kruununprinssi kieltää tietävänsä, mitä Istanbulin lähetystössä tapahtui

Turkin poliisi on kertonut löytäneensä Saudi-Arabian konsulaatista todisteita toimittajan tappamisesta.

Jamal Khashoggi
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman keskustelevat.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin SalmanUS Department of state / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa keskustelleensa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa puhelimitse sauditoimittajan Jamal Khashoggin tapauksesta. Mohammed oli vakuuttanut hänelle, ettei tiennyt mitään, mitä Istanbulin konsulaatissa oli tapahtunut.

Trumpin mukaan Saudi-Arabian hallinto on aloittanut tutkinnan tapauksesta ja sitä laajennetaan nopeasti. Tapauksesta teetetään täydellinen tutkimus, jonka tulokset selviävät lähiaikoina. Kruununprinssi on luvannut pian tietoja sen tuloksista, Trump tviittasi asiasta tiistaina.

Kansainvälinen paine kasvaa kaiken aikaa

YK:n ihmisoikeusasioista vastaava Michelle Bachelet on kehottanut Saudi-Arabiaa ja Turkkia paljastamaan laiken, mitä maat tietävät sauditoimittajan katoamisesta ja mahdollisesta murhasta.

Bachelet myös vaati tiistaina, että Khashoggin katoamiseen mahdollisesti liittyviltä viranomaisilta poistetaan immuniteetti, joka suojaa asiassa osallisina olleita tutkinnalta.

– Kun otetaan huomioon tilanteen vakavuus, uskon, että tapaukseen liittyvien tilojen ja viranomaisten koskemattomuudesta tai immuniteetista olisi luovuttava heti, Bachelet sanoi.

Bachelet sanoi myös, että immuniteetti ei saisi estää tutkintaa siitä, mitä on tapahtunut ja kuka on vastuussa tapahtuneesta. Saudi-Arabia voi poistaa konsulaatin ja viranomaisten koskemattomuuden.

Kansainvälinen paine kasvaa, mikäli Turkki ja Saudi-Arabia eivät kykene tekemään ”uskottavaa ja objektiivista” tukimusta sauditoimittajan Khashoggin katoamisesta. Tutkimuksiin saatetaan tarvita kansainvälistä apua.

– Meidän on annettava asianomaisille valtioille aikaa ja asianmukaisen valvonnan alaisena päättää, että he haluavat puuttua tähän ongelmaan. Mikäli näin ei tapahdu ja yksi asianomaisista valtioista ei täytä kansainvälisiä velvoitteitansa, jotka liittyvät yhteistyöhön tämän tapauksen tutkimisessa, niin tietenkin silloin voi olla tilaisuus, jossa voin myös puuttua julkisesti ja kutsua osallistuvat valtiot täyttämään velvoitteensa, kidutukseen erikoistunut tutkija Nils Melzer sanoi YK:n päämajassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa New Yorkissa.

Sekä Saudi-Arabia että Turkki ovat ratifioineet YK:n kidutuksen vastaisen yleissopimuksen. Sopimuksen hyväksyminen asettaa maille myös velvoitteita.

Britannia, Saksa ja Ranska ovat vaatineet Saudi-Arabialta uskottavaa ja aukotonta selvoitystä. Vaatimuksia on tullut myös muilta mailta, muun muassa Espanjalta ja Australiasta.

Saudi-Arabian viranomaiset saapuvat tutkimaan Saudi-toimittajan Jamal Khashoggiin katoamista Istanbulin saudi-konsulaatissa 15. lokakuuta 2018.
Bulent Kilic / AFP

Saudi-Arabian uskottavuus tiukoilla – silmukka kiristyi

Saudi-Arabian hallinnon syyllisyys kriittisesti kirjoittaneen sauditoimittajan Jamal Khashoggin katoamiseen ja mahdolliseen kuolemaan sai uusia käänteitä, kun nimettöminä esiintyneet viranomaislähteet kertoivat Turkin poliisin löytäneen saudikonsulaatista todisteita toimittajan tappamisesta.

Uutistoimisto AP kertoo Turkin poliisin löytäneen Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatista vankkoja todisteita siitä, että Khashoggi tapettiin siellä. Lähteet eivät kuitenkaan täsmentäneet, minkälaisista todisteista oli kyse.

Pian tietojen julkaisemisen jälkeen paikallinen media kertoi Saudi-Arabian Istanbulin-konsulin poistuneen maasta. Sen mukaan konsulin lento Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin lähti iltapäivällä.

Turkin ulkoministeriön mukaan konsulia ei häädetty, vaan hän lähti omasta tahdostaan. Poistumisen katsotaan viittaavan syyllisyyteen. Turkin poliisi aloitti tiistai-iltana myös konsulin Istanbulin-asunnon tutkinnan.

Khashoggi katosi lokakuun 2. päivänä, kun hän meni konsulaattiin hoitamaan paperitöitä avioliittoaan varten. Hänen morsiamensa odotti rakennuksen ulkopuolella, mutta mies ei koskaan tullut takaisin, joten hän otti yhteyttä viranomaisiin.

Poliisi tutki konsulaatin yli kaksi viikkoa myöhemmin. Tutkimukset tehtiin tiistain vastaisena yönä yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa.

Tutkijoilla oli mukanaan muun muassa tulostimia ja kansioita. Poistuessaan heillä oli mukanaan muun muassa näytteitä konsulaatin puutarhasta.

Turkin oikeuslääketieteellinen poliisi saapuu tutkimaan Saudi-Arabian konsulaattia Istanbulissa.
Turkin oikeuslääketieteellinen poliisi tutkimassa Saudi-Arabian konsulaattia Istanbulissa 16.lokakuuta 2018.Sedat Suna / EPA

Uudet tiedot julki Pompeon vierailun aikana

Raskauttavat tiedot saudien syyllisyydestä tapahtumiin tulivat Saudi-Arabialle kiusalliseen aikaan, sillä Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo oli tiistaina vierailulla maassa. Hän kävi keskusteluja maan johdon kanssa presidentti Trumpin lähettämänä.

Aiemmin päivällä Pompeo oli kertonut diplomaattisin korulausein myös Saudi-Arabian tukevan perinpohjaista tutkimusta Khashoggin kohtalosta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli lähettänyt Pompeon varta vasten selvittämään Khashoggin tapausta, sillä Khashoggi asui ja työskenteli pääosin Washingtonissa. Lisäksi Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat olleet valtioina ystäviä keskenään vuosikymmenien ajan ja liittolaisia Irania vastaan.

Pompeon on määrä jatkaa matkaansa Turkkiin keskiviikkona.

CNN on uutisoinut Saudi-Arabian valmistelevan raporttia

Turkin viranomaiset uskovat, että Khashoggi tapettiin ja paloiteltiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteen voimakkaasti.

Uutiskanava CNN kertoi lähdetietoihinsa nojaten maanantai-iltana Suomen aikaa, että Saudi-Arabia valmistelee raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun vuoksi. Yhden CNN:n lähteen mukaan raporttia kuitenkin vasta valmisteltiin ja tiedot saattavat vielä muuttua.

Lue myös:

Poliisi tutkii lähetystöä katolla Istanbulissa.

Pompeo keskustelee toimittajan katoamisesta Saudi-Arabiassa – Turkin poliisi tutki saudikonsulaattia kahdeksan tuntia

Trump: ”Roistotappajat” ehkä sauditoimittajan murhan takana

Saudiarabialaisista ja turkkilaisista koottu ryhmä aloitti tutkinnan konsulaatissa – toimittaja Jamal Khashoggi katosi Istanbulissa kaksi viikkoa sitten

Saudi-Arabian kuningas vakuuttaa maallaan olevan hyvät suhteet Turkkiin - johtajat keskustelivat kadonneesta toimittajasta

Saudi-Arabia varoitti uhkailemasta: Vastaamme kaikkiin painostusyrityksiin suuremmalla voimalla

Trump uhkaa Saudi-Arabiaa "vakavalla rangaistuksella", jos Yhdysvaltain liittolainen on toimittajan katoamisen takana

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT