1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasassa jonotetaan leikkausta pidempään kuin muualla Pohjanmaalla

leikkaushoito
Lääkeruisku
Kiireettömän hoidon leikkausjono on Vaasassa noin kaksi kuukautta. Koko maassa jono on keskimäärin 1 - 2 kuukautta.Jaakko Mäntymaa / Yle

Kiireetöntä sairaalahoitoa joutuu Vaasan sairaanhoitopiirissä jonottamaan kauemmin kuin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) elokuun lopun tilaston mukaan Vaasassa jono oli keskimäärin 61 vuorokautta eli noin kaksi kuukautta.

Etelä-Pohjanmaalla jonoa oli keskimäärin 46 päivää ja Keski-Pohjanmaalla 45 päivää eli molemmissa noin pari viikkoa vähemmän kuin Vaasassa.

Yksittäisistä leikkauksista eniten jonossa on kaihileikkauksia. Seuraavaksi eniten jonossa on Vaasan sairaanhoitopiirissä suonikohduleikkauksia, Etelä-Pohjanmaalla polven ja lonkan tekonivelleikkauksia ja Keski-Pohjanmaalla nivus-, napa- ja tyräleikkauksia.

Yli puoli vuotta leikkausta jonottaneiden määrä on kesän aikana entisestään pidentynyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, samoin koko maassa. Sen sijaan Vaasassa on pystytty purkamaan pisimpään leikkausta odottaneiden jonoa.

Koko valtakunnassa ripeimmin kiireetöntä hoitoa tarjotaan Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä, jossa jono oli vain keskimäärin 23 vuorokautta. Hitainta palvelu oli Etelä-Savossa, jossa hoitoa joutui odottamaan keskimäärin 73 päivää.

Lue seuraavaksi