Viranomaiset olettavat: mies yritti tuoda kolme iranilaista laittomasti metsän läpi Suomeen

Venäläiset viranomaiset estivät maahantuloyrityksen lähellä Suomen rajaa.

rajavalvonta
Suomen ja Venäjän raja Nuijamaalla.
Iranilaiskolmikko olisi todennäköisesti yrittänyt Suomeen metsän halki.Tommi Parkkinen / Yle

Rajavartiolaitos epäilee, että Suomessa asuva iranilaistaustainen mies on yrittänyt tuoda kolme Iranin kansalaista laittomasti Suomeen.

Iranilaiset olivat lentäneet ensin Moskovan 28.7.2018. Seuraavana päivänä iranilaiskolmikko oli matkustanut junalla Pietariin, jossa he myös yöpyivät.

Suomessa asuva iranilaismies oli matkustanut Pietariin jo muutamaa päivää aikaisemmin Suomen rekisterissä olevalla henkilöautolla. Hän yöpyi yhdessä Iranista tulleiden henkilöiden kanssa hotellissa Pietarissa. Hän oli myös kustantanut seurueen junaliput ja hotelliyön. Varhain 30.7.2018 he lähtivät ajamaan kohti Suomen rajaa Pietarista Viipurin kautta Svetogorskiin.

Seurueen matka kuitenkin tyssäsi Viipurin ja Svetogorskin välisellä maantiellä, kun Venäjän rajaviranomaiset eivät päästäneet seuruetta jatkamaan matkaansa, koska heillä ei ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja. Iranilaiskolmikko käännytettiin tutkinnan jälkeen takaisin Pietariin ja Suomessa asuva mies palasi yksin Suomeen.

– Viranomaisilla on sellainen käsitys, että Iranista tulleen kolmikon oli tarkoitus Svetogorskissa yrittää Suomeen laittomasti metsän halki, kertoo tutkinnanjohtaja kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Epäilty kiistää

Epäilty Suomessa asuva iranilaismies kiistää syyllistyneensä laittoman maahantulon järjestämiseen. Hän on kertonut esitutkinnassa matkustaneensa Suomesta Pietariin tapaamaan sukulaisiaan, jotka olivat saapuneet sinne häämatkalle ystävänsä kanssa.

Mies myös kertoi, että iranilaiskolmikko oli halunnut tulla hänen kanssaan Svetogorskiin katsomaan nähtävyyksiä ja viettämään aikaa, koska hänen Venäjän viisuminsa voimassaoloaika umpeutui 31.7.2018.

Tutkinnanjohtaja Ville Mihl kertoo, että suomalaisille viranomaisille tutkittava tapaus selvisi Suomen ja Venäjän välisen rajayhteistyön tuloksena.

Rikosepäilyn esitutkinta on valmistunut, ja se on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Svetogorsk sijaitsee Venäjällä aivan Suomen kaakkoisrajan tuntumassa. Rajan toisella puolella on Imatran kaupunki.

Lue seuraavaksi: Venäläiset rajavartijat ovat tänä vuonna estäneet kaakkoisrajalla jo lähes 800 ihmisen luvattoman pääsyn Suomeen