Hallituksen aikeet ryöpsäyttivät liikkeelle uudet työtaistelut – osassa kouluja ja päiväkoteja ruokapula ay-väen uusien vastatoimien takia

Julkisten työntekijöiden JHL on ainoana ilmoittanut myös uudesta lakosta kiisteltyjä hallituksen irtisanomislakiaikeita vastaan.

työtaistelut
JHL:n logo talon seinässä
Mesut Turan / Lehtikuva

JHL:n hallitus on päättänyt aloittaa poliittisen lakon, jolla vastustetaan hallituksen irtisanomislakia.

Lakko alkaa ensi viikon maanantaina ja jatkuu seuraavat kaksi päivää. Se on ensimmäinen ammattiyhdistysliikkeen uusi vastaveto hallitukselle sen jälkeen kun hallitus ilmoitti eilen eduskunnassa vievänsä irtisanomislakia eteenpäin. Hallituksen aikeesta ja tiedonannosta keskusteltiin eilen tiistaina eduskunnassa ja eduskunta äänestää tänään hallituksen luottamuksesta.

Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalveluita. Lakko vaikuttaa myös julkisissa liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluissa. Lakossa on yli 10 000 liiton työntekijää.

Liiton lakkoilmoitus tarkoittaa todennäköisesti sitä, että osassa kouluista ja päiväkodeista on pahoja vaikeuksia tarjoilla ruokaa. Sama tilanne on edessä vanhusten hoitolaitoksissa. Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa.

Myös osa kirjastoista ja muista julkisista kulttuurilaitoksista on suljettu lakon aikana.

JHL:n nimeämän työtaistelun kakkosvaiheen työpaikat on ilmoitettu liiton sivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Listalta löytyy niin kouluja, työpaikkaruokaloita kuin esimerkiksi uimahalleja joka puolelta maata.

Tehy ja SuPer mukaan työtaisteluihin

Hallituksen luottamusäänestyksen alla myös terveyden- ja sosiaalialan ammattilaiset Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet uusista työtaisteluista. Tehy on keskusjärjestö STTK:n suurin jäsenliitto.

Tehyläiset ja superilaiset liittyvät satojentuhansien muiden työntekijöiden tavoin vastustamaan hallitusta kieltäytymällä vuoronvaihdoista. Superilaiset kieltäytyvät myös ylitöistä.

Terveydenhuollossa ja sosiaalityössä on monimutkaisia vuorokuvioita, joten liittojen ilmoitukset työtaisteluista kaikilla työpaikoilla sotkevat työpaikkojen arkea, kun esimerkiksi sairastuneen työntekijän tilalle ei saada uutta lähihoitajaa töihin.

JHL ainoana liikkellä uudella lakolla

Kuntien ja muiden julkisten työnantajien palveluksessa työskentelevät JHL:n jäsenet ovat tällä hetkellä ainoita, jotka ovat ilmoittaneet vastustavansa hallituksen aikeita uudella lakolla.

Työmarkkinoilla on yhä ilmassa uusien työtaistelutoimien uhka. Esimerkiksi kun JHL ilmoitti kahden päivän lakosta, se varoitti jatkavansa työtaistelutoimia myös jatkossa. Ay-väen vaatimuksena on, että hallitus vetäytyy aikeistaan esitellä eduskunnalle ensi kuun aikana kiistelty irtisanomislaki.

JHL on jo aikaisemmin ilmoittanut monien muiden liittojen tapaan ylityö- ja vuoronvaihtokielloista, joilla hankaloitetaan monilla tavoilla työnantajien arkea.

Lue myös:

Näillä aloilla ylityöt pannassa kiistellyn irtisanomislain takia – ay-liikkeessä kiehuu: "Tässä on menty rajan yli"

Ylen kysely: Lakko-oikeus ja irtisanomislaki jakavat kansan jyrkästi porvareihin ja vasemmistoon, työttömiin ja johtajiin

3 kiistakysymystä irtisanomissuojasta ja työllisyydestä – kamppailu siirtyy tänään työmarkkinakentiltä eduskuntaan