Kun kansanedustaja Markku Rossi tuli kaapista, hän sai palauteryöpyn – mutta aivan erityisesti mieleen jäi tulevan papin rohkaiseva viesti

Sateenkaaripareilla on ollut oikeus viralliseen avioliittoon runsaan puolentoista vuoden ajan. Ensimmäisten joukossa vihityt Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi kertovat nyt, mikä on muuttunut.

sukupuolineutraali avioliittolaki
Markku Rossi ja Matti Kaarlejärvi.
Markku Rossi (kuvassa vasemmalla) ja Matti Kaarlejärvi sanovat, että sateenkaariparien oikeus avioliittoon on tuonut paitsi vapautta, myös vastuuta.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Ne eivät olleet mitkään satuhäät. Heti kun Kuopion maistraatin ovet aukesivat keskiviikkona kello yhdeksän, taiteilija Matti Kaarlejärvi käveli sisään muuttaakseen rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.

Kun asia oli selvä, hän lähetti kansanedustajamiehelleen Markku Rossille tekstiviestin. "Olet nyt naimisissa oleva mies", siinä luki. Rossi oli tuolla hetkellä Joensuussa työmatkalla.

– Kun luin tekstarin, minulla oli juuri alkamassa seminaari. Yritin kertoa toisille, mutta liikutuin ja varmaan muutkin liikuttuivat. Siitä tuli lämmin hetki, Rossi kertoo.

Tämän asian kautta minulle syntyi ystävyyssuhteita eri puolueiden henkilöihin, niin yllättävää kuin se voikin olla.

Markku Rossi

Tuosta päivästä on nyt kulunut runsaat puolitoista vuotta. Päivä oli yhteiskunnallisesti tärkeä samaa sukupuolta edustaville pareille. Rossin ja Kaarlejärven tapauksessa suurin askel kohti tasa-arvoista asemaa muiden kanssa oli kuitenkin otettu jo aiemmin. Miesten parisuhde oli tullut suuren yleisön tietoon osin vahingossa vuoden 2015 Linnan juhlissa (siirryt toiseen palveluun).

– Kasvattiäitini, [edesmennyt näyttelijä] Rauha Rentola sanoi, että "muista Matti, totuus tekee sinut vapaaksi". Se näkyi Markun kohdalla, Kaarlejärvi aloittaa.

– Kun parisuhde julkistettiin, siitä tuli kunnon myllytys. Markku on sen jälkeen vapautunut ja kaikki läheiseni sanovat, että hänestä on tullut kuin erilainen mies. Hän pystyy rennosti ja vapautuneesti keskustelemaan. Yhteiskunnallinen ja poliittinen paino on ollut hänen kohdallaan aika rajua.

Rossi kuitenkin tähdentää, että hänen työyhteisönsä eduskunta on suhtautunut miehen seksuaaliseen suuntautumiseen erittäin hyvin. Kun hän kertoi kesällä jättävänsä Arkadianmäen tämän kauden jälkeen, hän kehui ilmapiiriä avoimesti – toisin kuin osa muista edustajapaikastaan luopuvista (siirryt toiseen palveluun).

– Ei ole tarvinnut pelätä, suojella, estää – sen parempaa työyhteisöä ei ole. Itse asiassa tämän asian kautta minulle syntyi ystävyyssuhteita eri puolueiden henkilöihin, niin yllättävää kuin se voikin olla.

"Kirkon parista on tullut voimakasta kannustusta"

Kun pariskunta oli tullut kaapista, he saivat kirjeitä, sähköposteja, puhelinsoittoja. Aina jossain joku tarttui hihasta ja halusi kertoa kokemuksistaan.

Rossin yllätti varsinkin se, miten paljon palautetta tuli kirkon sisältä. Evankelisluterilaisen kirkon virallinen linja on, että kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolet ovat mies ja nainen. Useat papit ovat kuitenkin vihkineet sateenkaaripareja ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan asenteet samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet aikaisempaa hyväksyvämmiksi.

– Kirkon parista on tullut voimakasta kannustusta. Eräs pappiskandidaatti kertoi kirjeessä, että tämän jälkeen hän uskaltaa laittaa sormuksen sormeensa. Hän ei ollut uskaltanut aiemmin tehdä niin, koska pelkäsi, että häneltä kysytään vaimosta.

Vuosikymmeniä miehet juoksivat pusikoissa. Nyt voitte olla vapaasti.

Matti Kaarlejärvi

Tämä onkin syy, miksi pariskunta ylipäänsä haluaa avata kokemuksiaan julkisesti: esimerkki. Molemmille on hyvin tuttua, millaisen paineen alla homoseksuaalit ovat eläneet varsinkin ennen, kun täytyi elää piilossa ympäröivältä yhteisöltä.

– Nuorten kohdalla se kipuilu näkyy monella tapaa, pahimmillaan itsemurhana tai suhteiden rikkoutumisessa sukuun. Oman polkunsa kulkeminen vaatii rohkaisua ja uskon, että meidän esimerkki on sitä antanut, Rossi miettii.

Vapauden mukana seuraa myös vastuu

Matti Kaarlejärvi ja Markku Rossi.
– Nyt on meistä itsestämme kiinni, miten koppi otetaan, sanoo Matti Kaarlejärvi (vas.) sateenkaariparien oikeuksista.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Arki avioparina lain silmissä on ollut pariskunnalle normalisoitumisen aikaa. Miehet tulevat ja menevät, käyvät kaupassa ja riitelevät niin kuin muutkin avioparit.

Kaarlejärvi muistuttaa, että vapauden mukana on tullut myös vastuu. Samaa sukupuolta edustavien parien on nyt näytettävä yhteiskunnalle, että he kantavat huolta oikeudesta, jonka he ovat saaneet.

– Nyt ei tarvitse enää juosta pusikoissa. Vuosikymmeniä miehet juoksivat pusikoissa. Nyt voitte olla vapaasti, kunhan se on vain kahden aikuisen välistä ja suostuvaisuus on kummallakin, hän sanoo.

Sateenkaariparien oikeuksissa ei luonnollisesti ole kyse vain seksuaalisista kysymyksistä. Kaarlejärvelle iso asia on ollut esimerkiksi se, että hänen seitsemälle lapsenlapselleen suvun homopari ovat "ukki ja Markku", eivät sen kummempaa.

Silloin ei ole enää yhteiskunnalle merkitystä sillä, kuka kenenkin kanssa on, vaan millainen itse ihmisenä olet ja mitä teet.

Matti Kaarlejärvi

Miehet tuntevat myös tapauksia, joissa samaa sukupuolta edustavan kanssa pitkään elänyt on jäänyt tyhjän päälle puolison kuoltua, kun tämän suku ei ole hyväksynyt suhdetta.

– Sukulaiset tulevat ja häätävät yhteisestä kodista pois, että mitäs asiaa sinulla tänne on. Nyt kun on virallinen mahdollisuus parisuhteeseen, se tarjoaa taloudellisen turvan ja suojan, Rossi kertoo.

– Ja yhteiskunnan näkökulmasta on tärkeää, että ihmiset elävät mieluummin parisuhteessa kuin erossa tai salassa.

Viesti vuoden 2117 suomalaisille

Nykylukijasta voi tuntua kaukaiselta, että vielä 1970-luvun vaihteen Suomessa, jolloin Rossi ja Kaarlejärvi olivat teini-ikäisiä, homoseksuaalisuus oli rikos. Molemmat toivovat, että 50 vuoden kuluttua tästä päivästä tuo ajatus on vieläkin kaukaisempi.

Kaarlejärvi paljastaa, että he ovat jättäneet tuleville sukupolville muitakin terveisiä. Kun Kuopiossa viime vuonna rakennettu aikakapseli avataan vuonna 2117, sieltä löytyy viesti myös häneltä puolisoineen.

– Meiltä on kirjeet ja määrätyt asiat siellä. Toivon, että kun se avataan, ihmiset huokaisevat ja sanovat kuten vanha äitini on sanonut: "Aina teitä on ollut". Ja eletty normaalisti, hän kertoo.

– Silloin ei ole enää yhteiskunnalle merkitystä sillä, kuka kenenkin kanssa on, vaan millainen itse ihmisenä olet ja mitä teet.