Airiston Helmi -tutkinnan virolaisepäilty pysyy vangittuna – Uutta tietoa: Mies on syntyjään ukrainalainen, muutti perheensä kanssa vuosia sitten Suomeen

Uudet tiedot virolaisepäillystä kertoi Viron yleisradioyhtiö ERR. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti vangitsemisesta keskiviikkona.

Airiston Helmi
Epäilty virolainen mies ja hänen asianajaja Jukka Pasanen (oik.) Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta
Virolainen epäilty ja hänen asianajajansa Jukka Pasanen Vantaan käräjäoikeudessa 25. syyskuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti keskiviikkona pitää vangittuna 51-vuotiaan virolaismiehen.

Miestä epäillään avunannosta törkeään veropetokseen. Hän vaati vapaaksi pääsyä tutkintavankeudesta.

Poliisi vastusti vapauttamista. Oikeus vangitsi virolaismiehen todennäköisin syin.

– Oikeus jatkoi vangitsemista esitykseni mukaisesti, kertoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Antti Perälä.

Oikeus otti huomioon myös niin sanotut erityiset syyt, ja se katsoi, että vaikeuttamis- ja karttamisvaara ovat myös perusteet vangitsemisen jatkamiselle.

Viron yleisradioyhtiö ERR: Epäilty oli tavallinen työmies

Poliisi on kertonut, että 51-vuotias epäilty on viron kansalainen.

Hänellä onkin Viron kansalaisuus, mutta mies on syntyjään ukrainalainen, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

ERR:n julkaiseman uutisen mukaan epäilty on asunut aiemmin Virossa ainakin Paiden kaupungissa. Paide sijaitsee sadan kilometrin päässä Tallinnasta Keski-Virossa.

ERR:n uutisessa myös kerrotaan, että mies on työskennellyt Paiden kaupungin palveluksessa autonkuljettajana, ja hän on kuulunut Paiden ukrainalaisen kulttuuriseuran johtokuntaan.

Suomessa uudet tiedot 51-vuotiaasta virolaismiehestä käyvät ilmi Viron yleisradioyhtiön ERR:n Pealtnägija-ohjelman verkossa julkaisemasta uutisjutusta.

Pealtnägija tarkoittaa Silminnäkijää, ja se on Viron yleisradioyhtiön ERR:n tutkivan journalismin ajankohtaisohjelma. Juttu julkaistiin syyskuussa pian sen jälkeen, kun poliisi oli tehnyt jättimäisen kotietsintäoperaation Turun saaristossa ja mantereella.

Pealtnägija-ohjelma haastatteli virolaismiehen entisiä työkavereita Paiden kaupungilta. He kuvailivat uutisjutussa miestä tavalliseksi työmieheksi.

Kaksi epäiltyä on tutkintavankeudessa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti eilen jatkaa myös 36-vuotiaan venäläismiehen vangitsemista. Venäläismiestä epäillään törkeistä verorikoksista Airiston Helmi -tutkinnassa.

Keskusrikospoliisi on kertonut, että tutkinta on alkuvaiheessa. Poliisilla on valtava määrä aineistoa, jota se käy parhaillaan läpi.

Lue myös:

Airiston Helmi -tutkinnan venäläisepäilty pysyy tutkintavankeudessa – Poliisi: "Ennätyspitkä istunto"

Airiston Helmi -tutkinnan epäillyt haluavat vapaaksi tutkintavankeudesta – poliisi vastustaa: "On löytynyt uutta ja kiinnostavaa materiaalia"

Airiston Helmi -rikosjutussa epäiltyjen tutkintavankeutta jatkettu – perusteena vain törkeät veropetosrikokset

Poliisi aikoo esittää kahden Airiston Helmi -tutkinnassa epäillyn vangitsemisen jatkamista

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana