Mies kavalsi työnantajaltaan yli 600 000 euroa – uskotteli itselleen, että voisi korvata tekonsa isolla pelivoitolla

Tuomittu manipuloi yhtiön laskuja peitelläkseen tekoaan.

kavallus
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Tamperelainen mies kavalsi työnantajaltaan lähes 620 000 euroa. Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä kavalluksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi syyskuun lopussa miehen kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Hänet passitettiin Kylmäkosken vankilaan suorittamaan rangaistusta.

Asiasta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Mies siirsi huomattavia summia rahaa yrityksen tililtä omalle tililleen. Miehellä oli yhtiön tilien käyttöoikeus, koska hän toimi talousassistenttina.

Käräjäoikeuden mukaan teko oli törkeä, koska kavalletun rahan määrä oli iso, kavallus tehtiin suunnitelmallisesti ja pitkän ajan kuluessa.

Ensimmäinen teko tapahtui joulukuussa 2016 ja kavaltaminen jatkui tammikuuhun 2018.

Mies manipuloi yhtiön saamia laskuja, ettei jäisi kiinni. Tämän takia kavallus ehti jatkua niin pitkään ennen kuin yritys huomasi sen.

Motiivina peliriippuvuus

Mies myönsi syytteen oikeaksi. Hänen mukaansa syynä rahojen viemiseen oli peliriippuvuus. Mies uskotteli itselleen, että mikäli hän voittaa suuren summan rahaa, hän saa maksettua yhtiölle vielä takaisin.

Ennen kiinnijäämistään mies oli palauttanut yhtiölle oma-aloitteisesti suuria summia rahaa, yhteensä noin 45 000 euroa.

Miehen pitää maksaa työnantajalleen kavallettuja varoja vielä lähes 600 000 euroa sekä oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen.

Jäätyään kiinni teosta mies auttoi poliisia teon selvittämisessä. Hän luovutti poliisille pelitiliensä tunnukset. Jäljellä olevat voittovarat on takavarikoitu korvausten maksamiseksi entiselle työnantajalle. Käräjäoikeuden tuomiosta ei käy ilmi, onko näitä voittovaroja ja kuinka paljon.

Tuomioon voi hakea muutosta hovioikeudelta.