Tutkijat selvittävät: Voisiko Finnpulp tehdä päästökauppaa Kallavedellä?

Tutkijaryhmä selvittää, voisiko Finnpulp halutessaan kompensoida päästöjään.

Kallavesi
Pintaan näkyviin tullut kivi järvellä, kun veden pinta on laskenut.
Keijo Salokangas / Yle

Joukko ympäristötutkijoita ja viranomaisia laskee, voisiko Finnpulp hyvittää vesistöpäästöjään Kuopiossa Kallavedellä.

Suomen ympäristökeskuksen johtaman BlueAdapt-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) tutkijat selvittävät parhaillaan, sopisiko Kallavesi vesistön kompensaatio-ohjelmaan.

Tutkittavana on, voisiko Finnpulp kompensoida ravinnepäästöjä ostamalla muiden Kallavettä kuormittavien päästöt. Tehdas voisi esimerkiksi ostaa Kallaveden rannalla olevalle pellolle puuntaimia, jolloin maatalouden aiheuttama fosforikuormitus järvelle pienenisi.

Kyse on samantyyppisestä kompensaatiosta kuin päästökaupassa.

Hyvitysten avulla yritetään suojella vesistöjä ravinnepäästöiltä ja samalla edistää taloutta.

Itämerta suojellaan kompensaatioiden avulla

Päästöjen hyvitystä tai neutralisointia on tehty muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Helsinki kompensoi Viikinmäen puhdistamon fosforipäästöjä (siirryt toiseen palveluun) rahoittamalla valkovenäläisen Vitebskin jätevesien puhdistusta. Myös Kotka ja Porvoo ovat neutralisoineet samalla tavoin fosforipäästöjään. Tavoitteena on vähentää Itämeren fosforipäästöjä.

Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen kertoo, että Porvoon vesi on tehnyt samanlaisen kompensaation levittämällä kipsiä pelloille, jotta maatalouden päästöt pienevät.

Tulevien kuukausien aikana tutkijaryhmä selvittää Kallaveden dynamiikkaa, kuten virtauksia ja järveen tulevia päästöjä. Ollikaisen mukaan Kallavesi voisi sopia hyvin mukaan BlueAdapt-hankkeeseen.

– Kallavesi on puhdas vesistö ja tuleva kuormittaja on varakas yhtiö, Ollikainen viittaa siihen, että Finnpulpilla olisi halutessaan varaa kompensaatioon.

Tutkijat etsivät vastaavia päästöjä kuin Finnpulpista tulisi veteen.

– Alueella on esimerkiksi puhdistamoja, jotka tuottavat fosforia, sanoo professori Markku Ollikainen.

Jos tutkijat katsovat Kallaveden sopivaksi mukaan BlueAdapt-hankkeeseen, ottavat he yhteyttä Finnpulpiin.

Finnpulpin keskustelutilaisuudessa viime viikolla väitettiin, että vesistönsuojeluohjelmaan osallistuminen olisi jo varmaa. Hanketta vetävä Markku Ollikainen kuitenkin sanoo, että asiaa vasta selvitetään.

Yritysten osallistuminen vesistönsuojeluohjelmaan on täysin vapaaehtoista.

Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen ei osaa vielä sanoa, voisiko maailman suurin havusellutehdas hyvittää ravinnepäästöjään.

– Riippuu siitä, mitä se tarkoittaisi käytännössä. On vielä mahdoton ottaa kantaa asiaan. Annetaan tutkijoille työrauha ja palataan sitten asiaan.