Vartiaisen ja Laatusen kinailu jatkuu – Vartiainen: Kallista Suomelle, kun rohkaiset kapinoitsijoita

Eläkkeellä oleva työmarkkinajuristi Lasse Laatunen uskoo, että kiistelty muutos irtisanomissuojaan ei johda hallituksen toivomaan lopputulokseen. Riitaan pitää Laatusen mielestä hakea ulospääsytie.

Juhana Vartiainen ja Lasse Laatunen Kuva: Kaija Kellman / Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkina- ja lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen jatkoivat sanailuaan irtisanomiskiistasta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Eduskunnassa äänestetään iltapäivällä hallituksen luottamuksesta. Keskustelu työllisyyspolitiikasta ja irtisanomisten helpottamisesta käytiin eduskunnassa eilen. Ammattiyhdistysliike aikoo jatkaa työtaistelutoimiaan irtisanomislakia vastaan.

Juhana Vartiaisen mielestä luottamusäänestys muistuttaa ihmisiä siitä, että lainsäädäntövalta on eduskunnalla.

– Lakia säädettäessä kuullaan kaikkia osapuolia, mutta millään järjestöllä ei ole veto-oikeutta.

Ykkösaamussa Vartiainen moitti Lasse Laatusta kapinoitsijoiden tukemisesta.

– Lasse, sä tuut aika kalliiksi Suomelle, kun sä rohkaiset kapinoitsijoita. Sanot niille, että hallitus on väärässä ja että kannattaa kapinoida. Se maksaa monta miljoonaa.

Laatunen vastasi suomalaisella sananlaskulla Vartiaiselle.

– Totuuden puhujalla ei ole yösijaa. Jos hän nostaa minut työtaistelujen lietsojaksi, osoite on väärä.

Laatunen uskoo, että muutos pysähtyy perustuslakivaliokuntaan

Laatunen ja Vartiainen olivat eri mieltä siitä, millaisia vaikutuksia hallituksen hankkeella olisi. Irtisanomissäännöksen muuttamisen tulokset voivat olla sellaisia, joita hallituskaan ei tavoittele.

– Todennäköisesti tuleva oikeuskäytäntö toimisi siten, että pienissä yrityksissä irtisanomiskynnys säilyy ennallaan ja suurissa kiristyy. Tuomioistuimet kokevat velvollisuudekseen, että jollain tavalla yrityskoko näkyisi vielä aikaisempaa selvemmin. Tässä päädytään tulokseen, jota hallituskaan ei tavoittele, sanoi Laatunen.

Hän uskoo, että muutos tyssää perustuslakivaliokuntaan.

– Juridisesti kyseenalainen kohta on, että laki ei toteuta työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Esityksen sisältö ei ole selvä edes hallitukselle itselleen. Se kävi ilmi eduskunnan eilisessä keskustelussa, kun oppositio ahdisteli hallitusta kertomaan hallitusta edes yhden esimerkin. Sellaista ei pystytty kertomaan, sanoi Laatunen Ykkösaamussa.

Hyötyykö työtön uudistuksesta?

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen korostaa, että irtisanomissuojan muutos on pienehkö uudistus, jolla yritetään saada työmarkkinat toimimaan. Vartiaisen mukaan lain vaikutukset tulevat oikeuskäytännön kautta.

– Sille on hyvät loogiset perusteet, sillä suurissa yrityksissähän on paljon enemmän toimintamahdollisuuksia, jos siellä halutaan päästä ihmisestä eroon. Ne saatetaan vaikka siirtää johonkin uuteen osastoon ja ilmoittaa, että näitä töitä ei enää tarvita. Mutta pienissä yrityksissä mahdollisuudet ovat paljon pienempiä, sanoi Vartiainen.

Hallitus ei ole antanut varsinaista lakiesitystä. Esitysluonnos on ollut lausuntokierroksella ja kovan kritiikin vuoksi hallitus on pehmentänyt suunnitelmia. Irtisanomissuojan helpottaminen kohdistuu nyt alle 10 työntekijän yrityksiin ja samalla työttömyysajan karenssin pituus lyhenee 90 päivästä 60 päivään.

Vartiaisen mukaan tämä on tyypillistä eurooppalaista politiikkaa, jolla yritetään saada työllisyyttä ylös. Vartiainen viittaa Ranskaan.

– Macron teki Ranskassa hyvin samantapaisen uudistuksen. Hän rajoitti laittoman irtisanomisen maksimikorvauksia.

Vartiaisen mielestä pitkäaikaistyöttömät hyötyisivät uudistuksesta, tulisi enemmän potkuja ja rekrytointeja.

– Tässä kerrankin ajatellaan pitkäaikaistyöttömän asiaa. Suurempi kierto lisää myös korkeampaa todennäköisyyttä työllistyä.

Irtisanomissuoja tunnetaan huonosti

Pitkäaikainen työmarkkinajuristi Lasse Laatunen on sitä mieltä, että nykyistä lakia ei tunneta.

– Lainsäätäjien osaaminen on ollut ainakin tässä asiassa todella huonoa. Siksi olen tullut julkisuuteen.

Laatunen sanoo, että työpaikoilla yleinen ongelma on, että näyttö dokumentoidaan erittäin huonosti ja sen takia hävitään juttuja.

– Toisaalta työntantajien pitää myöntää se, että irtisanomissuoja on niin keskeinen työntekijän turva, että sitä pitää myös kunnioittaa.

Lasse Laatunen pitää lupaavana pääministeri Juha Sipilän A-studiossa esittämää kompromissia.

– Sipilä ehdotti aika selvästi Antti Rinteelle, että palataan irtisanomisriidan alkulähteille ja muutetaan aivan eri lakia. Eli muutetaan työaikalakia siten, että myös järjestäytymättämät yritykset saavat työaikalain joustot hyväkseen. Tämä on oikeaa lainsäädäntöä: tehdään työnantajista yhdenvertaisia. Tuottavuushyödyt ja työsuhteiden turvaaminen pitemmällä aikavälillä on aivan olennaisesti suurempia kuin kirpunylkemislaissa, totesi Lasse Laatunen.