JHL aloittaa kahden päivän poliittisen lakon – Kymenlaaksossa lakko näkyy esimerkiksi lukiolaisten ruokailussa Haminassa

Työntekijät protestoivat hallituksen suunnittelemaa irtisanomislakia.

lakot
Perunoita ja jauhelihakastiketta.
Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa poliittisen lakon, jolla vastustetaan hallituksen irtisanomislakia. Lakko alkaa ensi viikon maanantaina ja jatkuu seuraavat kaksi päivää.

Lakko on ensimmäinen ammattiyhdistysliikkeen uusi vastaveto hallitukselle sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti tiistaina eduskunnassa vievänsä irtisanomislakia eteenpäin.

Lakko koskee muun muassa siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualoja. Lakossa on yli 10 000 liiton työntekijää.

Ruokaloita kiinni

Kymenlaaksossa lakko koskee esimerkiksi Kymijoen Ravintopalvelujen työntekijöitä kuudessa eri kohteessa, jotka kaikki ovat suljettuna maanantaina ja tiistaina.

Kymijoen Ravintopalvelujen toimitusjohtaja Kari Turkia sanoo, että kiinni ovat sekä Kymenlaakson keskussairaalan että Kotkan kaupungintalon henkilöstöruokalat.

Eniten lakko tulee kuitenkin näkymään Kotkan Malmingin ja Haminan kampuksilla, joiden ruokalat pysyvät kiinni. Haminassa ammattiopisto viettää syyslomaa, mutta kampuksen ruokalaa käyttävät myös lukiolaiset.

Lakon piirissä ovat myös Kotkan Karhuvuoren ja Haukkavuoren kouluruokaloiden työntekijät, mutta ensi viikolla pidettävän syysloman vuoksi sillä ei ole juurikaan vaikutuksia.

Uimahallit kiinni

Lisäksi lakko koskee muun muassa Kotkan uimahallien ja muiden liikuntatilojen työntekijöitä.

Kotkan kaupunki tiedottaa, että ensi viikon maanantaina ja tiistaina osa liikuntatiloista on kiinni, koska niihin ei saada huolto- ja laitosmiehiä töihin.

Ovensa pitävät kiinni Karhulan liikuntahalli, Karhulan uimahalli, Karhuvuoren urheilutalo, Katariinan uimala, Kotkan jäähallit ja Ruonalan urheiluhalli.

Jos muilla kuin edellämainituilla liikuntapaikoilla on ongelmatilanteita, kaupunki pyytää ottamaan yhteyttä liikuntayksikköön.

Työtaisteluun osallistuu myös Kastek Oy:n työntekijöitä muun muassa keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa ja Kouvola-talossa.

Kattava lista lakon piirissä olevista kymenlaaksolaisista työntekijöistä löytyy JHL:n verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).