1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Jyväskylän keskustassa ruokaillut harvinainen muuttohaukka jouduttiin lopettamaan Villieläinsairaalassa – "Jalassa oli ampumahaavan näköinen reikä"

Keski-Suomessa viihtyneen muuttohaukan molemmat jalat olivat vahingoittuneet.

linnut
Muuttohaukka.
Tämän muuttohaukan tarina ei päättynyt onnellisesti. Vammojensa vuoksi se jouduttiin lopettamaan.Niko Mannonen / Yle

Lokakuun alussa Jyväskylän keskustassa aamutuimaan ruokaillut muuttohaukka jouduttiin lopettamaan Korkeasaaren Villieläinsairaalassa (siirryt toiseen palveluun). Lintu vietiin sairaalan maanantaina, ja sen vammojen todettiin olevan niin vakavat, että lopettaminen oli ainut vaihtoehto.

– Linnusta oli jo otettu aiemmin röntgenkuvat, jotka lähetettiin meille. Eläinlääkäri katsoi kuvat ja tutkin vielä haukan paikan päällä. Totesimme, että sen toinen jalka on käyttökelvoton ja toisessakin oli epämääräistä turvotusta, eläintenhoitaja Laura Pulli kertoo.

Linnun toisen jalan luu oli nivelen kohdalta murtunut ja nivel oli turvonnut sekä täynnä mätää. Lisäksi röntgenkuvissa näkyi ylimääräisiä kappaleita.

– Kävi ilmi, että ne olivat metallinkappaleita eli todennäköisesti jostain haulista. Jalassa oli myös ampumahaavan näköinen reikä, ja juuri siitä reiästä löytyivät nämä metallinkappaleet.

Vaikka murtunut luu olisi korjaantunut, nivel olisi jäykistynyt niin pahasti ettei lintu olisi pystynyt enää metsästämään ruokaa. Jalkojensa vuoksi lintu kärsi myös todennäköisesti kovista kivuista.

Koska lintua on mitä ilmeisimmin ammuttu, asiasta tehdään rikosilmoitus Sisä-Suomen poliisille. Muuttohaukka on rauhoitettu Suomessa ja sen ohjeellinen arvo on yli 4 000 euroa (siirryt toiseen palveluun) (Finlex).

Kun haukka vieraili Jyväskylän keskustassa, sillä arveltiin olevan jokin vamma. Lintuharrastaja sai muuttohaukan kiinni Jämsässä 8. lokakuuta, ja se vietiin paikallisen eläinsuojeluneuvojan hoitoon ennen kuin se siirrettiin eläinsairaalaan.

Harvinainen potilas

Muuttohaukka on harvinainen potilas Korkeasaaren Villieläinsairaalassa. Keski-Suomesta sinne päätynyt yksilö oli toinen lajiaan tänä vuonna. Kaikkiaan sairaalaan tulee eläimiä vuosittain reilusti yli 1 000 yksilöä, ja niistä lintuja on jonkin verran enemmän kuin nisäkkäitä. Viime vuonna Korkeasaaressa hoidettiin 66 eri lintulajia ja 15 eri nisäkäslajia.

Lintujen kohdalla ne voidaan jakaa kahteen kategoriaan: loukkaantuneet ja orvot poikaset. Pesästä pudonneet poikaset kasvatetaan ja ne päästetään takaisin vapaaksi aikuisina. Loukkaantumisten puolella tyypillisesti lintu on joko loukannut siipensä tai se on törmännyt johonkin.

Ammuttuja eläimiä tulee villieläinsairaalaan jonkin verran.

– Tältä vuodelta muistan yhden valkoposkihanhen, jota oli ammuttu haulikolla. Röntgenkuvassa näkyi hauleja linnun sisällä, Pulli kertoo.

Villieläinsairaalan lisäksi Suomesta löytyy muutama muita hoitoloita, kuten Heinolan Lintutarha, jotka hoitavat loukkaantuneita lintuja.

Muutettu 18.10.2018 klo 11.54: Muutettu sana "luoti" sanaksi "hauli" eläintenhoitajan sitaatissa.

Lue seuraavaksi