Turvapaikanhakijat opiskelevat arkea vapaaehtoistyön avulla – helpottaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan

Kouvolaan on kokoontunut vapaaehtoisia yli neljästäkymmenestä maasta keskustelemaan turvapaikanhakijoiden kotouttamisen helpottamisesta.

vapaaehtoistyö
Joukko nuoria tanssii ja laulaa Anjalan Nuorisokeskuksen pihalla.
Kansainväliseen seminaariviikkoon Kouvolassa kuuluu luentojen lisäksi myös hauskanpitoa.Tiina Karppi / Yle

Anjalan Nuorisokeskukseen Kouvolaan on kokoontunut satapäinen joukko kansainvälisiä vapaaehtoistyöläisiä sekä turvapaikanhakijoita. Iloista puheensorinaa ohjaa yhteinen tavoite: etsiä entistä parempia tapoja kotouttaa turvapaikanhakijoita uuteen yhteiskuntaan.

Viisi päivää kestävässä Partners in Peace -seminaarissa keskitytään erityisesti vapaaehtoistyön tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Vapaaehtoistyö antaa turvapaikanhakijoille tekemistä turvapaikkahaun aikana ja varmistaa, että he saavat kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan, kertoo Eeva Lindström Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:stä.

Verkostoituminen alkoikin Anjalassa jo ensimmäisenä päivänä: saman pöydän ääressä saattoi istua osallistujia Aasiasta Etelä-Amerikkaan. Keskustelun seasta kuului, miten suomalaiset opettivat vierailijoita kiittämään ja tervehtimään suomeksi ja heille opetettiin samoja sanoja kymmenillä eri kielillä.

Eeva Lindström
Eeva Lindstöm suunnittelee ja ohjaa turvapaikanhakijoille suunnattua toimintaa.Tiina Karppi / Yle

Kokemuksia jakamassa

Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n järjestämään vapaaehtoistyöhön on yhdeksän viime vuoden aikana osallistunut yli 150 turvapaikanhakijaa. He ovat muun muassa maalanneet kouluja, kunnostaneet pihoja, työskennelleet maatiloilla ja auttaneet yhteisötapahtumien järjestämisessä. Toimintaa järjestetään pääasiassa kesäisin ja usein pienissä kylissä.

– Olemme halunneet tarjota heille mahdollisuuden osallistua työhön nimenomaan kansainvälisinä vapaaehtoisina eikä turvapaikanhakijoina. He voivat oppia asioita suomalaisesta yhteiskunnasta käytännönläheisesti, kuten tekemällä karjalanpiirakoita ja käymällä saunassa, Eeva Lindström kertoo.

Partners in Peace -seminaarin aikataulu.
Partners in Peace -seminaariviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa luentoja, ryhmätyöskentelyä ja saunomista.Tiina Karppi / Yle

Eeva Lindströmin mukaan moni leirin käynyt turvapaikanhakija haluaa usein jatkaa toiminnassa mukana. Näin kävi myös Somaliasta Suomeen saapuneelle turvapaikanhakija Hassan Musse Elmille. Hän innostui vapaaehtoistoiminnasta viime kesänä leirillä, jossa hän tutustui helsinkiläisen somalijärjestön toimintaan.

– Se oli ihana leiri. Siellä oli monia erilaisia ihmisiä muun muassa Espanjasta, Saksasta ja Ranskasta. Autoimme muita ja osallistuimme paljon erilaisiin projekteihin, hän kertoo.

Partners in Peace -seminaarissa Anjalassa Hassan Musse Elmi on mukana kokemusasiantuntijana.

– Täällä kerromme kokemuksistamme ja siitä, minkälaisia ongelmia olemme kohdanneet. Se on tärkeää. Olen myös tutustunut moniin hyviin ihmisiin ja minulle on annettu mahdollisuus opiskella heidän kulttuureitaan.

Yhdessä oppimista

Kulttuurien jakaminen näkyy ja kuuluu. Afrikka-aiheinen ryhmätyöskentely alkaa luokkahuoneen sijasta ulkona tanssilla ja laululla virittäen osallistujat tunnelmaan. Sisälle palatessa ryhmäläisille jaetaan suomalaiset suklaakonvehdit ja heitä pyydetään kertomaan jotakin yllättävää, jota muut eivät heistä tiedä.

Seminaariviikolle on saapunut esitelmöimään Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n yhteistyökumppaneita ympäri maailman. Eeva Lindström on iloinen, että mukana on myös maita, joissa pakolaisvirta on ollut suurta.

– He voivat jakaa varsin erilaisia kokemuksia turvapaikanhakijoiden kanssa tehdystä työstä. Vaikka Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut, Etelä-Euroopan maihin verrattuna määrä on kuitenkin pieni. Tämä vaikuttaa siihen, minkälaista työtä turvapaikanhakijoiden kanssa voidaan tehdä ja minkälaisia mahdollisuuksia heille on tarjolla.

Hassan Musse Elmi
Turvapaikanhakija Hassan Musse Elmi toivoo voivansa auttaa muita somalialaisia oppimaan suomen kieltä.Tiina Karppi / Yle

Vapaaehtoiset kotoutumisen tukena

Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n puheenjohtaja Anni Lamponen kertoo, että seminaarin aikana otetaan oppia muiden tekemisestä ja yritetään kehittää sitä niin Suomessa kuin muualla. Tavoitteena on tuoda ihmisiä eri taustoista yhteen vapaaehtoistyön avulla ja näin tukea turvapaikanhakijoiden kotoutumista.

Hassan Musse Elmin mielestä tämä on hyvä lähestymistapa.

– Se totta kai helpottaa asioita. Suomessa on esimerkiksi paljon somalialaisia, jotka haluavat opiskella suomen kieltä. Nyt minä voin auttaa heitä, koska kielitaitoni on kehittynyt vähän, hän sanoo hymyillen.

Turvapaikanhakijoiden, maahanmuuttajien ja kansainvälisten nuorisotyöntekijöiden lisäksi seminaariin on osallistunut suuri joukko suomalaisia vapaaehtoisia.

– Maahanmuutto on tällä hetkellä hyvin pinnalla ja käsinkosketeltavissa. Se että tavalliset ihmiset haluavat aktiivisesti osallistua ihmisten sopeutumiseen suomalaiseen yhteiskuntaan, on hyvin tärkeää, Eeva Lindström toteaa.

Turvapaikanhakija Hassan Musse Elmi toivoo voivansa kantaa myös oman kortensa kekoon.

– Tulevaisuudessa haluan osallistua auttamaan ihmisiä Suomessa ja maailmalla. Toivottavasti voin, hän sanoo.