Kristillinen koulu toimii keksimyynnillä ja lahjoituksilla – On anonut opetuslupaa useita kertoja tuloksetta

Lappeenrannan kristillinen koulu on hakenut kuusi kertaa valtiolta perusopetuslupaa tuloksetta. Nyt Lappeenrannan kaupunki saa oppilaiden valtion avustukset itselleen, vaikka oppilaat eivät ole kaupungin peruskouluissa.

Kristillinen perusopetus
lappeenrannan kristillinen koulu
Yhteiskristillisen koulun oppilaat ovat 7–13-vuotiaita. Koulussa on yhteensä 18 oppilasta.Mikko Savolainen / Yle

Helluntaiseurakunnan aula on muuntautunut koulukuvauspaikaksi. Siellä käy vilske, kun prinsessamekkoihin ja kauluspaitoihin sonnustautuneet alakoululaiset odottavat vuoroaan yksittäiskuvaan.

– Kaikki otetaan leikkeihin mukaan. Ketään ei jätetä ulkopuolelle. Me otetaan mallia Jeesuksesta. Paitsi me ei kuolla toisten puolesta, kuvailee kristillisiä periaatteita koululainen Rohan Korttinen.

Kristillinen koulu on toiminut Lappeenrannassa 10 vuotta.

Koulu toimii kotiopetusluvalla, koska koulu ei ole saanut lukuisista yrityksistä huolimatta valtiolta perusopetuslupaa.

lappeenrannan kristillinen koulu
Rohan Korttisen mukaan kristillisessä koulussa ei kiusata.Mikko Savolainen / Yle

Keksimyynnillä rahoitetaan koulua

Pienen luokkahuoneen nurkassa on kasoittain keksilaatikoita.

– Keksipaketteja oli lukukauden alussa 510. Niistä tulee yhteensä 1600 euroa, laskee rehtori Essi Martikainen.

Keksien myynti on yksi tapa saada koululle rahaa. Varainhankinnan lisäksi koulua pyöritetään oppilailta perittävällä 140 euron kuukausimaksulla ja lahjoituksilla.

Varainhankinta ja lahjoitukset ovat koulun olemassaolon edellytys. Valtion perusopetuslupa mahdollistaisi, että koulu saisi valtion antamat kotikuntakorvaukset itselleen.

Nyt kotikuntakorvaus menee Lappeenrannan kaupungin kassaan.

Koulu on tehnyt tappiota

Valtioneuvosto on perustellut kielteistä päätöstään perusopetusluvan saamiselle vuonna 2017: "Hakijan taloudelliset edellytykset opetuksen asianmukaiseksi järjestämiseksi ovat saadun selvityksen mukaan puutteelliset."

Koulua pyörittävän yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Liimatainen selittää tappiollista tulosta sillä, että heidän toimintansa on melko epävakaata. Sama yhdistys pyörittää sekä koulua että päiväkotia Lappeenrannassa.

– Tappiot ovat olleet joitain kymmeniä tuhansia, mutta ne on nyt kuitattu, kertoo puheenjohtaja Tuomo Liimatainen Lappeenrannan kristillisestä yhdistyksestä.

lappeenrannan kristillinen koulu
Pieneen luokkahuoneeseen mahtuu neljä pulpettia.Mikko Savolainen / Yle

Nyt tökkii kaupungin tuki

Kaupungin puoltava päätös on lähestulkoon välttämätön sille, että valtio myöntää perusopetusluvan yksityiskoululle. Lappeenrannan kaupunki ei kuitenkaan ole lähtenyt puoltamaan kristillistä koulua.

Kaupungin mielestä uudelle yksityiskoululle ei ole tarvetta, sillä lasten määrä vähenee.

– Meillä on kaupungin peruskouluissa ihan riittävästi tilaa kaikille, sanoo puheenjohtaja Harri Iljin lasten ja nuorten lautakunnasta.

Lappeenrannan kaupunki menettäisi kotikuntakorvaukset, jos lasten ja nuorten lautakunta tekisi kristilliselle koululle puoltavan päätöksen.

Tällä hetkellä Lappeenrannan kaupunki saa kristillisen koulun oppilaista valtion maksamaa kotikuntakorvausta yli 100 000 euroa. Opetusluvan saanti tarkoittaisi, että koulu saisi rahan itselleen.

Vuonna 2010 muuttunut laki mahdollistaa, että kunta voi pitää kotikuntakorvaukset itsellään, vaikka oppilas ei kävisikään kunnallista koulua. Kunta saa valtiolta noin 7000 euroa oppilasta kohden lukuvuodessa.

Kristillisyys näkyy juhlissa ja rukouksissa

Kristillisyys näkyy koulussa oppilaiden mukaan aamunavauksissa ja ruokarukouksissa. Lisäksi joulujuhlassa luetaan jouluevankeliumi.

– Meidän ei tarvitse miettiä lauletaanko Suvivirsi kevätjuhlassa, lausuu rehtori Essi Martikainen.

Koulun opettaja Ulla-Maija Melander kertoo, että ympäristötiedon tunnilla kristillisyys näkyy siten, että keskustellaan luomisopista ja evoluutioteorista rinnakkain. Jokainen oppilas saa päättää kumpaan uskoo.

Lappeenrannan helluntaiseurakunnan rakennuksessa toimivassa koulussa tilat ovat pienet. Koulussa on kolme luokkahuonetta. Valtion kotikuntakorvausten avulla koulu saisi suuremmat tilat.

– Kyllähän me opettajat ja aikuiset vielä sopeudutaan, mutta loppupeleissä se on kuitenkin lapsilta pois, esimerkiksi näiden tilojen suhteen, miettii rehtori Essi Martikainen.

Tällä hetkellä koulussa on 18 oppilasta.

lappeenrannan kristillinen koulu
Opettajat ja oppilaat kertovat, että matikan tunnilla kristillisyys ei näy.Mikko Savolainen / Yle

Ainoa kristillinen koulu, jolla ei perusopetuslupaa

Suomessa on yhteensä 17 kristillisiä koulua. Lappeenrannan kristillinen koulu on ainoa kristillinen yksityiskoulu Suomessa, joka ei ole saanut perusopetuslupaa.

– Toinen kotiopetusstatuksella toimiva kristillinen koulu Helsingissä ei edes halua opetuslupaa, kertoo rehtori Essi Martikainen.

Lappeenrannan lasten ja nuorten lautakunnan päätöksessä lukee, että koulua puoltava päätös rasittaisi liikaa kaupungin taloutta.

– Minun mielestäni on tärkeä huolehtia, että kaupungin omat peruskoulut ovat kunnossa ja meillä kouluverkko toimii. Sitten vasta voi miettiä, mitä kouluja tarvitaan omien koulujen rinnalle, ynnää Harri Iljin.

Lappeenrannassa on kaksi yksityistä koulua, joilla on perusopetuslupa: Steiner-koulu ja venäjän kieltä painottava Itä-Suomen koulu. Nämä koulut saavat kotikunta-korvaukset itselleen.

Lappeenrannan kristillinen koulu aikoo jatkaa perusopetusluvan hakemista, joka rasittaa myös koulun taloutta. Hakukierros maksaa joka kerta vajaat 3000 euroa.