Lapin Kansan saamenkieliseen tuotantoon vuoden tauko – lehdistötuki jäi saamatta myöhästyneen hakemuksen vuoksi

Se oli inhimillinen uinahdus meidän puolelta ja rahat jäivät nyt saamatta tältä vuodelta, harmittelee Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen.

Kotimaa
lapin kansa aviisa
Anni-Saara Paltto / Yle

Lapin Kansa on joutunut laittamaan saamenkielisen tuotantonsa tauolle, koska se ei saanut lehdistötukea saamenkieliseen toimintaan tälle vuodelle. Lapin Kansa oli kyllä hakenut vähemmistökielisen sanomalehdistön tukea saamenkielistä tuotantoa varten, mutta hakemus myöhästyi.

Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen on harmissaan tilanteesta. Kokkosen mukaan hakemus myöhästyi inhimillisistä syistä.

– Meille on yleensä aina kerrottu ministeriöstä koska rahat ovat haettavissa. Tällä kertaa kukaan ei ilmoittanut ja hakuaikakin oli hiemas muuttunut ja aikaistunut. Myös tuen haku vaihtui liikenne- ja viestintäministeriöltä opetusministeriön puolelle. Se oli inhimillinen uinahdus meidän puolelta. Rahat jäivät nyt saamatta tältä vuodelta, sanoo Antti Kokkonen.

Antti Kokkonen
Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen.Lapin Kansa

Saamenkieliseen tuotantoon katkos

Lapin Kansa aloitti saamenkielisen tuotannon ja lehden Ságat-osion vuonna 2012. Sanomalehti on saanut valtiolta vuosittain 40 000 euroa lehdistötukea saamenkieliseen toimitustyöhön. Saamenkieliset jutut ja uutiset jäivät kuitenkin pois lehdestä jo heinäkuussa, koska Lapin Kansa myöhästyi tuen haussa.

Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen on varma, että saamenkielinen tuotanto pääsee vauhtiin taas ensi vuonna.

– Tuotanto perustuu siihen, että me saamme siihen tukea. Nyt meillä ei ole ollut varaa palkata siihen tekijää. Tarkoitus on ensi keväänä hakea taas tukea ja toivottavasti saamenkielinen toiminta jatkuu. Nyt saamenkieliseen tuotantoon tulee väliaikainen katkos. Ensi vuonna ollaan tiukasti hereillä ja haetaan rahaa, sanoo Kokkonen.

ságat lapin kansa
Lapin Kansan saamenkielinen Ságat-toiminta alkoi vuonna 2012.Lapin Kansa

"Tärkeä osa lehteä"

Lapin Kansan vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen painottaa, että saamenkielisestä tuotannosta ja Ságat-osiosta on tullut tärkeä osa Lapin Kansaa.

– On hyvä, että me olemme omalta osaltamme pikkuisen kyenneet pitämään painettua saamenkielistä mediaa hengissä. Se on tuonut Lapin Kansalle uusia aihealueita lehteen ja verkkoon, sanoo Kokkonen.

Kokkosen mukaan on mahdollista, että Lapin Kansa julkaisee saameksi, vaikka saamenkielinen tuotanto onkin tauolla.

– Se on mahdollista, koska meillä on muutama saamen kieltä osaava toimittaja. Jos joku tarjoaa saamenkielisiä juttuja, niin ne kyllä voidaan julkaista, ei meillä ole mitään estettä sille. Toki kaikki prosessit täytyy olla kunnossa, eli juridiikan vaatimukset täyttyvät, sanoo Antti Kokkonen.