Lappilaislähtöisten dokumentintekijöiden elokuva saa näkyvyyttä maailman suurimmilla dokumenttifestivaaleilla – "Suuri kunnia"

Yrittäjä-elokuva valittiin ainoana suomalaisena dokumenttina IDFA:n elokuvafestivaaleille.

dokumenttielokuvat
Yrittäjä -elokuvan pressikuva. Mies istuu olohuoneen pöydän ääressä.
Yrittäjä sai maailmanensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla helmikuussa 2018.October Oy.

Oktober Oy:n kemiläislähtöisen Joonas Berghällin tuottama sekä rovaniemeläislähtöisen Virpi Suutarin ohjaama Yrittäjä-elokuva on valittu ainoana suomalaisena dokumenttielokuvana IDFA:n Masters- sarjaan.

IDFA:n elokuvafestivaali on maailman suurin dokumenttielokuviin keskittynyt festivaali. Tapahtuma järjestetään jo 31. kerran ja tänä vuonna se pidetään Amsterdamissa 14.–25. marraskuuta.

Yrittäjä (siirryt toiseen palveluun) sai maailmanensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla helmikuussa 2018 ja on siitä lähtien jatkanut festivaalikiertoaan osana kansainvälisesti merkittävien elokuvajuhlien ohjelmistoa. Joonas Berghäll uskoo, että myös IDFA:n elokuvafestivaalin tuoma näkyvyys on tärkeä etu Yrittäjä-elokuvalle.

– Uskon, että maailman suurimman festivaalin myötä myös muut festarit kiinnostuvat elokuvasta. Paikalla on festivaalivalitsijoita ympäri maapalloa katsomassa elokuvia ja siellä tehdään elokuvavalintoja ja kyllä se tuo lisämenestystä.

Kaksi erilaista tarinaa suomalaisesta yrittäjyydestä

"Yrittäjän" lisäksi Oktober Oy on tuottanut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisesti menestyneitä dokumenttielokuvia, kuten Miesten vuoro, Säilöttyjä unelmia, Äidin toive ja Kuun metsän Kaisa.

– Tämän kaaren loppupäässä Yrittäjän valinta maailman suurimmalle ja merkittävimmälle dokumenttielokuvafestivaalille ainoana suomalaisena dokumenttielokuvana on suuri kunnia, kertoo Berghäll.

Yrittäjä on hellän koominen dokumentaarinen elokuva yrittämisen innosta ja eetoksesta, kahdesta yrityksestä kahdessa hyvin erilaisessa Suomessa. Elokuva avaa näkymän katvealueelle, jossa halutaan yhä elää ja yrittää, mutta myös moderniin Suomeen, jossa otetaan ketterästi haltuun uudet teknologiat ja globaalit toimintamallit.

Elokuvan ohjaaja Virpi Suutari on palkittu kahdesti Jussi-palkinnolla, ja hän on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista dokumenttielokuvaohjaajista. Hänen dokumenttielokuvansa ovat voittaneet myös lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja olleet ehdolla muun muassa EFA-palkinnon saajaksi. Suutarin elokuvia ovat esimerkiksi Eleganssi (2016), Eedenistä pohjoiseen (2014), Hilton! (2013) ja Auf Wiedersehen Finnland (2010).