Presidentti Nazarbajev Suomessa: Kazakstan ja Suomi lisäävät kaupallista yhteistyötä Keski-Aasiassa

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev on aloittanut virallisen Suomen vierailun. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kazakstan
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ja Sauli Niinistö yhteisessä mediatilaisuudessa 17. lokakuuta.
Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitivät keskiviikkona yhteisen lehdistötilaisuuden. Presidentit tapasivat edellisen kerran kesäkuussa 2017. Tuolloin presidentti Niinistö vieraili Kazasktanin pääkaupungin Astanan maailmannäyttelyssä.Markku Ulander / Lehtikuva

Presidenttien keskustelujen aiheina ovat Suomen ja Kazakstanin kahdenvälisten asioiden lisäksi muun muassa suhteet Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjään.

Presidentti Nazarbajev tapaa vierailunsa aikana myös suomalaisten yritysten edustajia. Hänen mukaansa Helsingissä allekirjoitettujen sopimusten arvo on lähes 520 miljoonaa euroa.

Ohjelmaan kuuluu myös seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla. Hän vierailee keskiviikkona myös teknologiayhtiö Nokialla.

Nazarbajev saattaa asettua ehdolle vielä 2020

Lehdistötilaisuudessa Nazarbajevilta kysyttiin, aikooko hän asettua jälleen ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2020.

– Ehkä päätän asiasta ensi vuonna, ehkä vasta vuonna 2020, Nazarbajev sanoi. Parlamentti on poistanut rajoitukset Nazarbajevin peräkkäisiltä presidenttikausilta, joten periaatteessa hän voi hallita Kazakstania kuolemaansa asti. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Nazarbajevia opposition ja vapaan median tukahduttamisesta.

Presidentti Nazarbajev on johtanut Kazakstania maan itsenäistymisestä lähtien vuodesta 1991.

Lue myös:

Suomeen saapuva Kazakstanin Nazarbajev on "stanien" itsevaltaisten johtajien vanhin – Vallassa Neuvostoliiton kaatumisesta asti

Lähteet: STT