1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuulostaako kesäkurpitsapizza herkulliselta? – Martat kouluttavat lappilaisia poikia ja miehiä kokkaamaan terveellisemmin

Lapin kaupungeissa järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamia Miesliesi-kursseja.

ruoanvalmistus
Vegaaninen annos kahvilan tiskillä.
Matti Myller / Yle

– Punajuuri-fetasalaatti, kesäkurpitsapitsat, porkkanarieskaa, mango-banaanipehmis, kuulostaako herkulliselta?, kysyy Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Leila Rautio.

Menu on poimittu Miesliesi-kurssilta, jossa opetellaan valmistamaan terveellisempää ja kasvispainotteisempaa ruokaa. Marttojen tavoitteena on saada pojat ja miehet tekemään hyvää ruokaa ja kehittämään kokintaitoja.

Ajatus on, että kursseille osallistuvat 8–12 -vuotiaat pojat ja heidän isänsä tai muut miespuoliset läheisensä. Marttojen Miesliesi-hanke (siirryt toiseen palveluun) on saanut rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lapissa Martat järjestävät Miesliesi-kursseja kaupungeissa: Kemissä, Torniossa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Kolme iltaa kestävillä, maksuttomilla kursseilla kokataan yhdessä, rennolla otteella.

– Vähän sitä ajatusta, miten saisi ruokiin lisättyä kasviksia, sanoo Rautio.

Kokin taidot kehittyvät, kun kurssilla valmistetaan ja maistellaan terveellisiä herkkuja. Kurssilta saa mukaan ruokaohjeet ja käytännön vinkkejä. Niiden avulla on helppo jatkaa kokkailua kotona ja ladata lautasille väriä ja makua.

– Miehet on todella hyviä kokkeja ja minusta tuntuu, että meissä kaikissa asuu pikku-Martta, joka välillä puuhastelee köökissä, Rautio jatkaa.

Lue seuraavaksi