Nämä Pohjois-Karjalan koulut ja päiväkodit saattavat jäädä ilman ruokaa maanantaina – JHL:n lakko vastustaa hallitusta

Uhkana on jopa, että osa kouluista ja päiväkodeista joudutaan pitämään suljettuina, jos ruokailua ei pystytä järjestämään.

lakot
Lapsia ruokatunnilla koulussa.
Koteihin tilanteesta tiedotetaan päiväkotien ja koulujen kautta.Kalle Niskala / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ensi viikon lakko kohdistuu laajalti Joensuun päiväkoteihin ja kouluihin. Lakon piiriin kuuluu ateria-, laitoshuolto- ja siivouspalveluja tuottava Polkka eli Pohjois-Karjalan tukipalvelut -yhtiö.

Tällä hetkellä on vielä epävarmaa, voidaanko lakon piiriin kuuluvissa paikoissa järjestää lapsille ruokailua. Polkan toimitusjohtaja Hannele Portmanin mukaan tässä vaiheessa tiedetään se, että lakko kohdistuu Pohjois-Karjalassa 15 kouluun ja 15 päiväkotiin, jotka kaikki sijaitsevat Joensuussa. Noin 50 Polkan työntekijää tulee olemaan lakossa.

– Käytännössä lakko tarkoittaa sitä, että meillä on vaikeuksia taata ateria- ja siivouspalveluita näissä kouluissa ja päiväkodeissa. Tällä hetkellä ei pystytä juuri yksilöimään, että voidaanko joissain kohteissa ruokaa tarjoamaan, sanoo Portman.

Lakko koskee muun muassa Marjalan, Pataluodon ja Vesikkopuiston päiväkoteja, sekä Joensuun lyseon peruskoulua ja Nepenmäen ja Pataluodon kouluja. Koteihin tilanteesta tiedotetaan päiväkotien ja koulujen kautta.

Lakko saattaa jopa sulkea osan kouluista ja päiväkodeista, jos ruokailua ei pystytä järjestämään. Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen toteaa tiedotteessa, että kaupunki pyrkii kaikin toimin mahdollistamaan, että koulut ja päiväkodit voidaan pitää avoinna lakon ajan.

Osassa Polkan kouluja ja päiväkoteja syödään ruokaa, joka on tehty Siilaisen uudessa keittiössä. Siellä ruoka valmistetaan pari päivää etukäteen. Saadaanko valmiit ruuat maanantaina tarjolle?

– Kaikkien kannalta ikävin tilanne olisi se, että jo valmistettu ruoka jouduttaisiin heittämään pois ja samaan aikaan siellä olisi nälkäisiä lapsia, sanoo Portman.

JHL aloittaa ensi maanantaina kaksipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan hallituksen irtisanomislakiesitystä. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ovat puolestaan julistaneet liki kahden viikon mittaisen vuoronvaihtokiellon maanantaista alkaen.

Lue lisää:

Yle Uutiset: Hallituksen aikeet ryöpsäyttivät liikkeelle uudet työtaistelut – osassa kouluja ja päiväkoteja ruokapula ay-väen uusien vastatoimien takia