Lapissa raskauden aikana tupakoivien äitien määrä on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana

Raskaana olevien naisten tupakointi laskee hitaasti muualla Suomessa.

raskaus
Tupakka
Viivi Sihvonen / Yle

Yle kertoi torstaina, että Suomessa raskauden aikana tupakoi 12,5 prosenttia raskaana olevista naisista.

Lapissa raskauden aikana tupakoivia naisia on lähes viidennes. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa noin 13 prosenttia lasta odottavista naisista tupakoi, ja määrä on vähentynyt viime vuosina. Maakuntien välillä on kuitenkin suuria eroja. Lapissa tupakoivia on lähes 18 prosenttia odottavista äideistä, eikä osuus ole pienentynyt viiden vuoden aikana.

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana tupakoinnin lopetti Lapissa 46 prosenttia kaikista synnyttäjistä.

Mehiläinen Länsi-Pohjan synnytysten ja naisten tautien ylilääkäri Pia Vittaniemi epäilee, että valistustyössä ei olla onnistuttu tarpeeksi hyvin.

– Esimerkiksi Meri-Lapin alueella jo lukioikäiset tytöt tupakoivat muuta maata enemmän ja niin sanottu tupakoinnin kulttuuri on tiukassa. Valistus alkaa jo peruskoulussa, mutta se ei ole toiminut, Vittaniemi toteaa.

THL:n asiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan odottavat äidit tupakoivat usein silloin, kun he ovat nuoria ja vähän koulutettuja.

Lue myös:

Raskaana olevien tupakointi vähenee, mutta maakunnalliset erot ovat suuria – tupakoivat odottavat äidit ovat yleensä nuoria ja vähemmän koulutettuja