Näin ensi viikon kaksipäiväinen lakko vaikuttaa: Osaa kouluista ja päiväkodeista uhkaa ruokapula, kirjastoja ja urheiluhalleja suljetaan, siivous voi jäädä retuperälle

JHL:n kaksipäiväisen lakon lisäksi sosiaali- ja terveysalan Super ja Tehy aloittavat vuoronvaihtokiellon, joka vaikuttaa muun muassa sairaaloihin ja terveyskeskuksiin.

lakot
Esikoulun ruokailu
JHL:n kaksipäiväinen lakko ensi viikolla vaikuttaa ruokatarjoiluihin kouluissa ja päiväkodeissa.Jani Aarnio / Yle

Ammattiyhdistysliike kiristää ruuvia irtisanomiskiistassa jatkamalla työtaistelutoimia.

Ay-liike ei aio luovuttaa, vaikka hallitus sai eduskunnan luottamuksen asiaa koskevassa äänestyksessä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää kaksipäiväisen lakon ensi viikolla. Maanantaista tiistaihin kestävässä lakossa on mukana yli 10 000 työntekijää.

Lakko koskee siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalveluita. Se vaikuttaa myös julkisissa liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluissa.

Lisäksi sosiaali- ja terveysalan liitot Super ja Tehy järjestävät vuoronvaihtokiellon, joka jatkuu aina marraskuun alkupuolelle saakka.

Kiistassa on kyse siitä, että työntekijäjärjestöt vastustavat hallituksen aikeita helpottaa irtisanomisia alle kymmenen hengen yrityksissä.

Seuraava kiinnostava vaihe nähdään viimeistään perjantaina, jolloin päivän jo lakkoilleen Teollisuusliiton hallitus on koolla.

Kokosimme tähän artikkeliin ensi viikon työtaistelutoimien vaikutuksia.

1) Päiväkodit, koulut ja vanhusten palvelut

JHL:n lakkoilmoitus tarkoittaa todennäköisesti sitä, että osassa kouluista, päiväkodeista ja vanhusten hoitolaitoksista on pahoja vaikeuksia tarjoilla ruokaa.

Lakko näkyy myös tilojen siivouksessa, ja osa huoltotöistä jää tekemättä.

Vanhus juo kahvia.
Lakko tarkoittaa mitä ilmeisimmin sitä, että esimerkiksi osassa vanhusten hoitolaitoksista on vaikeuksia tarjoilla ruokaa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ylen aluetoimitusten keräämien tietojen mukaan lakko näkyy laajalti päiväkodeissa ja kouluissa.

Esimerkiksi Nokialla päiväkotilasten ja koululaisten vanhempien pitää pakata lapsille eväät mukaan.

Joensuun päiväkodeissa ja kouluissa ei vielä tiedetä, voidaanko lapsille järjestää ruokailua. Pahimmillaan lakko saattaa siellä jopa sulkea osan kouluista ja päiväkodeista, jos ruokailua ei pystytä järjestämään.

Lakko vaikuttaa siis muun muassa vanhusten ruokahuoltoon.

JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan työtaistelutoimien aikana pidetään aina huoli siitä, ettei esimerkiksi kenenkään henki ole vaarassa.

Tästä vastaa Niemi-Laineen mukaan työnantaja.

2) Sairaalat ja terveyskeskukset

Sosiaali- ja terveysalan vuoronvaihtokielto vaikuttaa muun muassa sairaaloihin ja terveyskeskuksiin.

Terveydenhuollossa ja sosiaalityössä on monimutkaisia vuorokuvioita, joten liittojen ilmoitukset työtaisteluista kaikilla työpaikoilla sotkevat työpaikkojen arkea, kun esimerkiksi sairastuneen työntekijän tilalle ei saada uutta hoitajaa töihin.

Tehyn vuoronvaihtokielto kestää 22.10.–4.11. Vuoronvaihtokielto koskee kaikkia jäseniä lukuun ottamatta virkasuhteessa olevia.

Hoitaja kävelee käytävällä, ihmisten jalkoja etualalla.
Ongelmia voi tulla osastoilla, joilla tarvittaisiin lisätyövoimaa.Mårten Lampén / Yle

Vuoronvaihtokielto tarkoittaa sitä, että Tehyyn kuuluvat hoitajat eivät suostu vaihtamaan työvuoroa työnantajan aloitteesta. Tämä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi osastoilla, joilla tarvitaan lisätyövoimaa. Sen sijaan ylityötä voi teettää, jos työntekijä siihen suostuu.

Superin vuoronvaihtokielto on niin ikään voimassa 22.10.–4.11. Mielenilmaisun aikana superilaiset tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät vaihda vuoroja työnantajan aloitteesta.

3) Liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalvelut

JHL:n lakko vaikuttaa myös julkisissa liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluissa. Esimerkiksi osa kirjastoista ja muista julkisista kulttuurilaitoksista sekä kuntien liikuntapaikoista on suljettu lakon aikana.

Kirjaston kirjahyllyjä
JHL:n lakko sulkee kirjastoja ensi viikolla.Henrietta Hassinen / Yle

Työpaikat, joihin lakko vaikuttaa, on ilmoitettu liiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Työpaikkojen joukossa on esimerkiksi museoita, urheilutaloja ja uimahalleja.

JHL:n lakko sulkee kirjastot esimerkiksi Porissa ja esimerkiksi Kokkolassa lakko vaikuttaa uimahalliin, jäähalliin ja urheilualueisiin.

Lisää aiheesta:

Hallituksen aikeet ryöpsäyttivät liikkeelle uudet työtaistelut – osassa kouluja ja päiväkoteja ruokapula ay-väen uusien vastatoimien takia

JHL:n lakon kaikki vaikutukset eivät vielä ole selvillä – Nokialla pitää viedä eväät kouluun

Hallitusta vastustava JHL:n lakko iskee Rauman kouluruokailuun ja Porin museoihin

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – pääministeri Sipilä: "Selvä tuki työllistämislinjalle"

Hallitus sai luottamuksen eduskunnalta selvin numeroin – katso miten kansanedustajat äänestivät