1. yle.fi
  2. Uutiset

Lastut lentävät ja saha soi – Torniossa innostuttiin perinnerakentamisesta: Kaikki halukkaat eivät mahtuneet hirsikurssille

Hirsirakentamisen kurssin suosio yllätti järjestäjät. Moni kurssilainen aikoo rakentaa hirrestä jotakin omalle pihalleen.

Tornio
Juho Kunelius parkkaa tukkia.
Omin käsin veistetty lato valmistuu Tornion Kantojärvellä. Juho Kuneliuksen vaimo innosti miehen kurssille.

Saha laulaa Tornion Kantojärven kylätalon pihapiirissä, kun Tornion kansalaisopiston hirsityökurssilaiset salvoavat kahta hirsikehikkoa pystyyn.

Ensiksi kurssilaiset kuorivat puut parkkuuraudalla. Sitten pyöröhirsiin tehdään salvokset eli nurkkaliitokset moottorisahan avulla.

Vastaavanlainen kurssi on pidetty Meri-Lapissa viimeksi 1990-luvulla. Nyt kurssin suosio pääsi yllättämään myös järjestäjän.

Tornion kansalaisopiston järjestämälle hirsikurssille olisi ollut enemmän tulijoita kuin pystyttiin ottamaan

Useimmilla kurssilaisilla on tarkoituksena tulevaisuudessa rakentaa hirrestä jotakin omalle pihalleen.

Hirsityökurssin nuorinta osallistujaa, vähän yli kolmekymppistä, Juho Kuneliusta kiinnostavat erilaiset puutyöt ja hän lähti mukaan vaimon innostamana.

– Perinnetyöt kiinnostavat ja vaimo oikeastaan löysi tämän kurssin ja sanoi, että sehän on minulle hyvä kurssi. On suunnitelmia, että jotakin voisi tehdä itsellekin, Kunelius sanoo.

Kurssilaisten valmistamat ladot huutokaupataan

Haastavinta hirsien kanssa työskentelemisessä on moottorisahan käyttö salvosten tekemisessä. Piirtäminen ei ole vaikeaa, mutta moottorisahan kanssa saa olla tarkkana.

– Moottorisahan käyttö ei ole tällaisten kolojen tekemisessä niin tuttua, lähinnä on tullut sahattua polttopuita. Tarkkuus on haastavin osa-alue sahaamisessa, sanoo naapurikylästä Yli-Liakasta kurssille tullut Juho Kunelius.

Juhoa komppaa myös kantojärveläinen Erkki Näätsaari.

– Saha ei tunnetusti ole millintarkka työkalu. Se ehkä siinä on se työläin osuus. Parkkaaminen eli kuorinta, mitä tässä alussa on tehty, on sitä helpointa hommaa.

Kurssilaisten valmistamat ladot päätyvät aikanaan Tornion Kantojärven kyläyhdistykselle huutokaupattavaksi.

– Kylälle niitä tehdään ja puut ovat kylältä. Ne myydään, kunhan ovat valmiita, toteaa kurssin opettaja Ahti Näätsaari.

Lue myös: Mökkityylin modernisointi johti hirsitalobuumiin – kaavoittajakin käänsi kelkkansa

Lue seuraavaksi