Suomen viimeinen seminaaripuutarha on tärkeä yliopisto-opiskelijoiden ja koululaisten opetuspaikka Raumalla

Koululaiset nostivat palsternakkasatoa ja maistelivat yrttejä Seminaarinmäellä sijaitsevassa puutarhassa.

puutarhanhoito
Kuudesluokkalaiset nostavat palsternakkaa.
Kuudesluokkalaiset nostavat palsternakkaa Rauman seminaaripuutarhassa.Minna Rosvall / Yle

Rauman seminaaripuutarha on lähistön koululaisille ja opiskelijoille tärkeä opinto- ja vapaa-ajanviettopaikka. Opettajaksi opiskelevat ovat saaneet käyttää Seminaarinmäellä sijaitsevaa aluetta yli sadan vuoden ajan. Nykyään Rauman seminaari tunnetaan Rauman opettajankoulutuslaitoksena, se on osa Turun yliopistoa.

Myös Rauman normaalikoulun oppilaat ja päiväkotilapset viljelevät puutarhassa omia kasvejaan. Puutarhuri Marketta Kortelahti järjestää syksyllä lapsille sadonkorjuupäiviä. Yksi sellainen pidettiin Rauman normaalikoulun kuudesluokkalaisille, ja silloin he saivat nostaa palsternakkasatoa – jännittyneinä.

Palsternakkasatoa.
Palsternakkasatoa.Minna Rosvall / Yle
Kuudesluokkalaisilla sormet mudassa.
Kuudesluokkalaisilla sormet mudassa.Minna Rosvall / Yle

Kortelahti näytti, miten talikkoa työnnetään maahan ja miten syvällä palsternakkojen juuret ovat.

– En oikein muista, milloin ne laitettiin kasvamaan. Enkä tiennyt, minkävärisiä sieltä tulee. Käytiin katsomassa ja kastelemassa niitä kesälomallakin, kertoo Pia Hellmann.

Yrttien haistelua

Rauman normaalikoulun neljäsluokkalaiset maistelivat ja haistelivat yrttejä. Muun muassa rosmariinia kerättiin pusseihin kotiinkin vietäväksi.

Neljäsluokkalaiset yrttimaassa.
Neljäsluokkalaiset keräämässä viinisuolaheinää yrttimaasta.Minna Rosvall / Yle

– Jotkut olivat ehkä vähän liian väkeviä, mutta kyllä ne olivat ihan hyviä. Käyn myös puutarhakerhossa, joten vietän täällä paljon aikaa, kertoo Elvi Tuominen.

Rosmariinin leikkaamista.
Koululaiset leikkaavat rosmariinisatoa.Minna Rosvall / Yle

– Täällä oppii aina uusia asioita puutarhasta. Ja saa maistella. Yleensä istutamme joka vuosi jotain erilaista, ei yleensä mitään samaa, kertoo Hertta Juntunen.

Oppilaiden into lämmittää puutarhuria

Puutarhuri Marketta Kortelahti pitää seminaaripuutarhaa merkittävänä osana opetusta. Varsinkin keväällä istutusaikaan ja syksyllä sadonkorjuun aikaan puutarhassa on vilkasta. Lapset laittavat kasvamaan kasvihuoneessa isänpäivän, äitienpäivän ja joulun kukkia.

Neljäsluokkalaisia yrttipussit käsissä.
Neljäsluokkalaiset veivät maistiaisia myös vanhemmille.Minna Rosvall / Yle

– On tosi tärkeää, että lapset käyvät esikoulusta saakka puutarhassa, tutustuvat kasveihin, pistävät sormet multaan ja haistelevat, pohtii Kortelahti.

Rauman seminaarin puutarha on tiettävästi Suomen ainoa edelleen toimiva seminaaripuutarha. Puutarhaopetus oli opettajankoulutuksen opetussuunnitelmassa ensimmäisen kerran vuonna 1912. Lukuvuosi 2012–2013 oli juhlan aikaa. Silloin takana oli sata vuotta yhtäjaksoista puutarhaopetusta.

Puutarhuri Marketta Kortelahti kasvihuoneessa.
Puutarhuri Marketta Kortelahti kasvihuoneessa.Minna Rosvall / Yle

Puutarhan kokoelmakasvihuoneessa noin 150 lajia. Kesäkukkia ja perennoja on noin 200 lajia, ja vihanneksia, mauste- sekä yrttikasveja noin 100 lajia.