Siilinjärven päiväkodeissa ja kouluissa syödään leipää ja jugurttia JHL:n lakon aikana: "Miksi pitää fokusoida kärsimysnäytelmään?"

Kuopion kaupungin huoltopalveluja tuottavan Servican tapauksessa sairaalat, palvelukeskukset ja terveyskeskukset on rajattu lakon ulkopuolelle.

Siilinjärvi
Pääluottamusmies Reijo Räsänen, Servica, JHL.
Servica JHL:n pääluottamusmies Reijo Räsäsen mukaan lakosta puhuttaessa pitäisi keskittyä siihen miksi lakkoillaan.Matti Myller / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ensi viikolla poliittisen lakon, jolla vastustetaan hallituksen irtisanomislakia.

Lakko alkaa maanantaina ja jatkuu seuraavat kaksi päivää. Lakko koskee JHL:n siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalveluita. Yle on koonnut juttuunsa lakon vaikutuksia (siirryt toiseen palveluun) ympäri maata.

Pohjois-Savossa lakko kohdistuu Kuopiolle ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille palveluja tuottavaan Servicaan, Iisalmen ja Varkauden kaupunkeihin, Siilinjärven kuntaan ja Ylä-Savon soteen.

JHL:n Itä-Suomen aluetoimiston päällikön Pia Malkin mukaan lakolla on todennäköisesti suurimpia vaikutuksia kouluihin ja päiväkoteihin. Sairaanhoidon palvelut on hänen mukaansa puolestaan rajattu ainakin pääosin lakon ulkopuolelle.

Kuopiossa lakko näkyy lähinnä kiinteistöhuollossa

Servican tapauksessa muun muassa sairaalat, palvelukeskukset ja terveyskeskukset on rajattu lakon ulkopuolelle. Lakko ei myöskään koske Kuopion kaupungin ja KYSin ruokapalveluita, vain henkilöstöravintolat on suljettu lakon ajaksi.

Servicalla lakko näkyy lähinnä kiinteistöhuollossa kaupungin ylläpitämissä kiinteistöissä, kuten kulttuuri- ja liikuntapaikoissa. Servica JHL:n pääluottamusmiehen Reijo Räsäsen arvion mukaan lakossa on Servican osalta mukana useampi sata henkilö.

– Ainakaan Servican osalta laitos- ja kiinteistöhuoltoa ei ole maisemissa, Räsänen kertoo.

Servican osalta lakon vaikutukset eivät sen sijaan tule näkymään kouluissa, päiväkodeissa tai vanhusten hoidossa.

– Ainakin näillä näkymin he ovat saamassa ruuan.

Räsäsen mukaan lakossa unohtuu herkästi ajatus siitä, miksi tällaisessa tilanteessa ylipäätään ollaan.

– Miksi pitää fokusoida kärsimysnäytelmään? Kouluihin voi varmasti ottaa eväät mukaan yhdeksi tai kahdeksi päiväksi. Me ollaan tässä tilanteessa siksi, että laki pitää vetää pois, Räsänen kommentoi.

Yle ei tavoittanut Servican toimitusjohtajaa kommentoimaan lakkoa.

Leipää ja jugurttia lakon aikaan

Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalveluiden henkilöstö on pääosin lakon piirissä. Siilinjärven kunta tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että kunnan sosiaali- ja terveyspalveluissa lakon ulkopuolella jäävät kotihoidon ateriapalvelut, ympärivuorokautisten yksiköiden ateriapalvelut ja ikääntyneiden päivätoiminnan ateriapalvelut.

Lakko ei koske Siilinjärvellä myöskään osaa terveyskeskusten puhtaanapitopalveluista.

Kouluissa, päiväkodeissa ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa puolestaan lakko näkyy. Niissä kunnan ruokapalvelut eivät tarjoa lakon aikana lämpimiä aterioita, vaan tarjolla on pääasiassa välipalatyyppistä ruokaa, kuten leipää, hedelmiä ja jugurttia.

Siilinjärven kunnan kiinteistönhoitajat ovat suurimmalta osin lakon piirissä.

Varkauden palveluesimies Eija Heinonen kertoo, että kaupungissa käydään torstaina läpi lakon vaikutuksia. Hänen käsityksensä mukaan lakko koskee päiväkoteja ja kouluja.

– Näin työnantajan näkökulmasta pidän tilannetta huolestuttavana, jos kouluissa ja päiväkodeissa ei ole ruokaa tarjolla, Heinonen toteaa.

Yle ei tavoittanut Iisalmesta ketään kommentoimaan lakon vaikutuksia.