Hyppää sisältöön

Oikeudesta ratkaisu tänään: Passitetaanko Ilja Janitskin vankilaan vai kaatuvatko syytteet loukkaavasta nettikirjoittelusta?

Helsingin käräjäoikeus linjaa sananvapauden käytön rajoja MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin juttuvyyhdessä.

Ilja Janitskin Helsingin käräjäoikeudessa 13. kesäkuuta 2018. Kuva: AOP

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä MV-sivustoon liittyvissä rikosepäilyissä. Syyttäjä on vaatinut MV-sivuston perustajalle Ilja Janitskinille vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Käräjäoikeus käsitteli kesäkuussa ainutlaatuisessa oikeudenkäynnissä yli kahtakymmentä Janitskinia vastaan nostettua syytettä. Janitskinia syytetään muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä tekijänoikeus- ja salassapitorikoksista.

Kiihottamisessa kansanryhmää vastaan on kyse siitä, että syyttäjä katsoo Janitskinin uhanneen MV-sivustolla islaminuskoisia maahanmuuttajia väkivallalla. Syyttäjän mukaan verkkojulkaisun sisällöstä vastannut Janitskin myös salli juutalaisten ja tummaihoisten ihmisten panettelun ja solvaamisen.

Janitskin kiistää olleensa päätoimittaja

Vakavin syyte koskee Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistunutta kirjoittelua.

Syyttäjän mukaan Janitskin syyllistyi törkeään kunnianloukkaukseen, kun MV-sivustolla esitettiin liki kolmessakymmenessä jutussa Aroa koskevia valheellisia tietoja tai vihjauksia, jotka aiheuttivat vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa.

Yksin tämän syytteen perusteella syyttäjä vaatii Janitskinille vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistusta.

Syyttäjä katsoo Janitskinin syyllistyneen törkeisiin kunnianloukkauksiin myös, kun MV-sivustolla julkaistiin loukkaavia ja halventavia juttuja kahdesta naisesta.

Laittomasta uhkauksesta oli syyttäjän mukaan kyse silloin, kun Janitskin uhkasi Kalevan päätoimittajaa rikoksella.

Janitskin katsoo, että hän vastasi verkkojulkaisun sisällöstä vain omien kirjoitustensa osalta. Hän on kiistänyt olleensa päätoimittaja ja vastuussa sivustolla julkaistuista artikkeleista. Janitskinin mukaan suurin osa syytteistä tulisi hylätä.

Syyttäjä: Bäckman yritti vaikuttaa toimittajan työhön

Juttuvyyhdessä on syytettynä myös Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman. Hänelle syyttäjä vaatii kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Bäckmania syytetään Jessikka Aron vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Syyttäjä katsoo Bäckmanin syyllistyneen törkeään kunnianloukkaukseen, kun hän esitti Arosta kirjoituksissaan jatkuvasti valheellisia tietoja ja vihjauksia.

Syyttäjä katsoo, että Bäckmanin ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa toimittajan työn sisältöön. Bäckman on kiistänyt syytteet.

Jutussa on syytettynä myös nainen, joka vastasi MV-sivuston keskustelupalstan ylläpidosta.

Syyttäjä katsoo hänen toimineen Janitskinin sijaisena ja vaatii naiselle kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta. Nainen kiistää syytteet.

Syyteharkinnassa on vielä lisää MV-sivustoon liittyviä syytteitä.

Yle katsoo olevansa jutussa asianomistaja myös siltä osin kun käsiteltävänä ovat Ylen toimittajaan kohdistuneet kunnianloukkaus- ja vainoamissyytteet. Oikeus ratkaisee asian tämänpäiväisessä päätöksessään.

Lue lisää:

Syyttäjä vaatii Janitskinille ehdotonta vankeusrangaistusta – MV-jutussa puidaan toimittajan työn estämistä sekä vihamielisen informaatiovaikuttamisen rajoja

Syyttäjä luki lisää syytteitä MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille: törkeä kunnianloukkaus, tekijänoikeusrikoksia ja laiton uhkaus

Johan Bäckman kiistää Ylen toimittajan vainoamisen – hänen mukaansa kyse oli "leikkisästä nokittelusta"

Rikosoikeuden professori Janitskinin oikeudenkäynnistä: "Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta sille on myös tiettyjä oikeudellisia rajoituksia"

Oikeudenkäynti Ilja Janitskinia vastaan alkoi käräjäoikeudessa – MV-sivuston perustaja pysyy yhä vangittuna

Ilja Janitskinin käräjät alkavat syytteillä törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Oikeuden puntarissa on härskiyden määrä