Hyppää sisältöön

Koko Yhdysvallat seuraa Washingtonin asekansanäänestystä – osavaltio päättää vaarallisista puoliautomaattikivääreistä vaalien yhteydessä

Kansanäänestys ostoikärajan nostamisesta voi johtaa lainmuutoksiin muuallakin maassa.

Paul Kramerin perustaman Initiative 1639 -liikkeen tavoitteena on muuttaa puoliautomaattiaseiden ostoikärajaa nykyisestä 18:sta 21:een vuoteen. Kuva: Nina Svahn / Yle

MUKILTEO Jääkaapin ovessa on kuva komeasta, baseballia pelaavasta nuorukaisesta.

Se otettiin toissa kesänä. Paul Kramerin poika Will oli tuolloin aloittamassa ympäristötieteiden yliopisto-opintoja Seattlessa, runsaan tunnin päässä Tyynenmeren levollisessa lahdessa sijaitsevasta kodistaan.

Lukion luokkakaverit olivat lähdössä kuka minnekin maailmalle, ja päättivät kokoontua mahdollisesti viimeisiin yhteisiin kotibileisiinsä. Niistä todella tuli porukan viimeiset yhteiset juhlat.

Tuona iltana kolme Willin ystävää sai surmansa. Hän itse selvisi hengissä täpärästi. Luodit repivät hänen toisen keuhkonsa.

Ampuja oli puolituttu, 19-vuotias insinööriopiskelija Allen Ivanov, joka tuli paikalle kiväärin, AR-15:n kanssa. Ivanov sai kolmen ihmisen murhasta ja murhan yrityksestä elinkautisen vankeustuomion ilman armahdusoikeutta.

Will on parantunut ainakin fyysisesti, jääkaapin oven kuvia esittelevä isä Paul Kramer kertoo.

– Hän iloitsee siitä, että on elossa. Hän opiskelee, hänellä on tyttöystävä ja laaja tuttavapiiri. Sanoisin hänen voivan olosuhteisiin nähden hyvin. Tottakai välikohtaus muutti häntä pysyvästi, niin kuin minuakin.

– Ennen tuota iltaa en olisi voinut kuvitellakaan, että tällä vauraalla ja hiljaisella asuinalueella voisi tapahtua tällaisia kauheuksia ja poikani vielä olisi yksi uhreista, rauhallisella äänellä puhuva Kramer muistelee.

Lapsuudenkodin jääkaapin ovessa on valokuva ammuskelussa haavoittuneesta Will Kramerista. Kuva: Nina Svahn / Yle

Tyypillinen tausta

Ampuja Ivanov oli omissa oloissaan viihtyvä nuorukainen. Hän oli sosiaalisessa mediassa varoittanut suunnittelevansa joukkosurmaa, mutta kukaan ei puuttunut asiaan.

Hänen taustansa on tyypillinen Yhdysvaltain viime vuosien joukkoammuskeluille. Niin on uhrienkin.

– Kaikki kuolonuhrit olivat hyvinvoivia nuoria, joita heidän perheensä rakastivat. Nuoria, joilla näytti olevan valoisa tulevaisuus aikuisena, kunnes heidän elämänsä päättyi järjettömällä tavalla, Kramer sanoo.

Paul Kramerin poika Will selvisi ampumavälikohtauksesta, mutta pojan kolme ystävää sai surmansa. Kuva: Nina Svahn / Yle

"On erilaisia tapoja selviytyä. Jotkut raivoavat, toiset vetäytyvät omiin oloihinsa, minä päätin yrittää löytää ratkaisuja."

Paul Kramer

Hän on ammatiltaan rakennusalan yrittäjä. Naapuruston joukkoammuskelu syöksi hänet syviin vesiin, joista noustakseen hän alkoi opiskella.

– On erilaisia tapoja selviytyä. Jotkut raivoavat, toiset vetäytyvät omiin oloihinsa, minä päätin yrittää löytää ratkaisuja.

Kahden viime vuoden aikana hän on lukenut paljon, keskustellut asiantuntijoiden kanssa ja pohtinut kaikilta mahdollisilta kanteilta, mitä näiden toistuvien murhenäytelmien estämiseksi voisi tehdä.

Hän kertoo vakuuttuneensa siitä, että ainoa keino on muuttaa voimassa olevia aselakeja.

Vapaaehtoiset kampanjoivat aselakien tiukennusten puolesta. Kuva: Nina Svahn / Yle

"Olutta vasta 21-vuotiaalle – kivääri jo 18-vuotiaalle"

Kramer perusti Initiative 1639 -liikkeen, joka pyrkii nostamaan puoliautomaattiaseiden ostoikärajaa nykyisestä 18:sta 21:een vuoteen.

Kaikki viime aikojen tuhoisimmat joukkoammuskelut on tehty AR-15 –puoliautomaattikiväärillä, jollainen on helppo hankkia suuressa osassa maata.

– Washingtonissa kuka tahansa voi kävellä aseliikkeeseen ja tulla sieltä muutaman minuutin kuluttua ulos AR-15 kädessään. Se on väärin, sanojaan tarkasti punnitseva Kramer puhahtaa.

– En ole mikään aseiden vastustaja enkä halua muuttaa muuta kuin näitä vaarallisia aseita koskevaa lakia. Niitä voi ostaa 18-vuotiaana, kun käsiaseen saa vasta 21-vuotiaana. Eikä oluttakaan saa tässä maassa ostaa kuin 21-vuotias. Tämä ei vain käy järkeeni, hän perustelee.

Kuva: Nina Svahn / Yle

Satojatuhansia kannattajia

Kansallinen kivääriyhdistys NRA yritti estää kansanäänestyksen lakiteitse, mutta osavaltion korkeimman oikeuden päätöksellä se pidetään kongressivaalien yhteydessä 6. marraskuuta.

Kramer ja joukko vapaaehtoisia keräsi sitä varten 25:ssä päivässä 378 000 allekirjoitusta. Kansanäänestyksessä vaaditaan ostoikärajan nostamisen lisäksi, että puoliautomaattiaseen ostaja käy koulutuksessa ja takaa aseensa turvallisen säilyttämisen.

Hankkeella on vaikutusvaltaisia tukijoita.

Kaksi viikkoa sitten syöpään menehtynyt Microsoftin perustaja Paul Allen lahjoitti ennen kuolemaansa Kramerin liikkeelle miljoona dollaria. Myös Microsoftin entinen, vuosien 2000–2014 toimitusjohtaja Steve Ballmer on nimekkäiden tukijoiden joukossa.

– Saamamme tuki on yllättänyt, vaikka olenkin aistinut mielipideilmaston muuttuneen etenkin nuorten parissa. Mikään ei ole vielä varmaa, mutta näyttää siltä, että lainmuutos voi mennä läpi, Kramer pohtii.

Washington suunnannäyttäjänä?

Samaa sanoo aselakikiistoja jo vuosikymmeniä seurannut Seattle Post-Intelligencer -lehden veteraanitoimittaja Joel Connelly.

Hän ennustaa, että washingtonilaiset hyväksyvät Kramerin aloitteen – ja jopa selvin numeron.

– Seattlen suurkaupunki, joka on poliittisesti demokraattinen, äänestää sen puolesta. Merkit viittaavat siihen, että myös maaseudulla mielipiteet aserajoituksista ovat muuttuneet. Joukkoampumisia on ollut yksinkertaisesti liikaa, Connelly selittää.

Toimittaja Joel Connelly on seurannut aselakikiistoja pitkään. Kuva: Nina Svahn / Yle

"Joukkoampumisia on ollut yksinkertaisesti liikaa."

Joel Connelly

Hän pitää mahdollisena, että useat osavaltiot seuraavat Washingtonin esimerkkiä. Vastaavia kansanäänestyksiä voi siis tulla muuallekin Yhdysvalloissa.

– Washingtonilla on perinteitä olla suunnannäyttäjänä muille. Täällä on usein aiemminkin haluttu näyttää, että ihmiset tekevät äänestämällä sen mihin poliitikot eivät pysty, Connelly sanoo.

Kuva: Nina Svahn / Yle

"Naiset haluavat varmistaa turvallisuutensa"

Mukiteon naapurikaupungissa Lynnwoodissa sijaitsevan aseliikkeen takaseinä on täynnä AR-15 -kivääreitä ja sitä vastaavia puoliautomaattiaseita. Ne maksavat tyypistä riippuen 3 000–5 000 dollaria, mutta kauppa tuntuu käyvän.

Liikkeen johtaja Tiffany Teasdale vitsailee muuttuneensa lähestulkoon ruutukasvoksi osavaltiossaan.

Tv-kanavat haastattelevat mielellään mielipiteensä avoimesti kertovaa, huoliteltua ja muodikkaasti pukeutuvaa nuorehkoa naista. Teasdalen tiukan kannan näkee liikkeen seinään nojaavista kylteistä, joissa kehotetaan sanomaan ei kansanäänestyksessä.

Hän esittelee kivääreitä ostajille, joiden joukossa on kaikenikäisiä aikuisia miehiä. Hänen mukaansa myös nuoria naisia käy aseostoksilla runsaasti.

– Nuoria asiakkaita on paljon, myös 19–20-vuotiaita naisia, jotka haluavat varmistaa turvallisuutensa, niin kuin itsekin haluan, Teasdale sanoo.

Aseliikkeen omistaja Tiffany Teasdale ei näe syytä sille, että puoliautomaattiaseiden ostoikärajaa pitäisi nostaa. Kuva: Nina Svahn / Yle

"Valtaosa aseiden ostajista on lakia noudattavia kunnon kansalaisia, joita kansanäänestys syyllistää."

Tiffany Teasdale

"Myynti räjähtää, jos lainmuutos tulee"

Teasdale pitää Kramerin ajamaa lainmuutosta tarpeettomana.

– Mielestäni ongelma ei ole nykyisessä laissa vaan sen toimeenpanossa. Vaarallisia henkilöitä ei tarkkailla riittävästi. Valtaosa aseiden ostajista on lakia noudattavia kunnon kansalaisia, joita kansanäänestys syyllistää, Teasdale tykittää.

Hän myös epäilee, että vaadittava pakollinen koulutus olisi käytännössä vaikea järjestää. Lakiehdotuksen mukaan puoliautomaattikiväärien omistajien pitäisi läpäistä testit vähintään viiden vuoden välein.

Mikäli lainmuutos tulee, asekauppias uskoo sen vaikuttavan myyntiinsä voimakkaasti ainakin lyhyellä tähtäimellä.

– Laki tulee toteutuessaan voimaan kahdessa osassa ensi vuonna. Jos se tulee, sitä ennen puoliautomaattiaseiden myynti kasvaa räjähdysmäisesti, Teasdale sanoo.

Paul Kramer sanoo odottavansa kansanäänestystä rauhallisesti. Hän aikoo jatkaa liikkeensä toimintaa, päättävät washingtonilaiset marraskuun alussa kuinka tahansa.

– En voi hyväksyä nykyistä tilannetta. Näiden asioiden täytyy muuttua Yhdysvalloissa, Kramer sanoo.