Oulaskankaan sairaalassa riemuittiin synnytysten jatkumista, mutta kyseessä olikin virhetulkinta – nyt henkilöstöä odottavat yt-neuvottelut

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri yllättyi, kun se kuuli, että ministeriön poikkeuslupa Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan jatkamiselle ei kumonnutkaan aiempaa lakkauttamispäätöstä.

yhteistoimintamenettely
lääkäri pitelee päätään stetoskooppi kädessä
Yt-neuvottelut koskevat koko Oulaskankaan sairaalan henkilöstöä. Kuvituskuva.REX / AOP

Oulaskankaan sairaala sai kesällä helpottavia uutisia: synnytystoiminta sairaalassa saa jatkua, vaikka korkein hallinto-oikeus päätti lakkauttaa sen tämän vuoden loppuun.

Sairaala sai sosiaali- ja terveysministeriöltä kuitenkin tämän vuoden heinäkuussa poikkeusluvan synnytystoiminnan jatkamiselle vuoteen 2021 asti.

Asia sai uuden käänteen, kun Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kuuli, että STM:n myöntämä poikkeuslupa ei kumoakaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä synnytystoiminnan lakkauttamisesta.

– Olimme virheellisesti positiivisessa käsityksessä STM:n päätöksen jälkeen, PPSHP:n johtaja Ilkka Luoma kertoo.

PPSHP sai tiedon asiasta elo-syyskuun vaihteessa Valviralta. Tämä johti siihen, että PPSHP aloittaa keskiviikkona 17.10. yt-neuvottelut, jotka koskevat koko Oulaskankaan sairaalan henkilöstöä.

– Kun vuotta on jäljellä vain 2,5 kuukautta, niin valitettavasti tässä epäselvässä tilanteessa meidän pitää varautua erilaisiin skenaarioihin ja tulimme siihen tulokseen, että aloitamme yt-neuvottelut, Luoma sanoo.

Synnytystoiminnan jatkaminen edellyttäisi Luoman mukaan ministeriön myönteisen poikkeusluvan lisäksi sitä, että Valvira vakuuttuu PPSHP:n tekemien parannuksien riittävyydestä suhteessa lainsäädäntöön ja asetuksiin.

Sekä sen, että Valvira ehtii tehdä uuden valvonnan ja arvion, ja tältä osin myönteisen päätöksen, joka kumoaisi heidän aiemman päätöksen synnytystoiminnan lakkauttamisesta.

Luoma toivoo, että Valvira ehtii suorittaa valvontaprosessin mahdollisimman nopeasti ja että se vakuuttuisi synnytystoiminnan kehitetystä toiminnasta sekä lain- ja asetusten mukaisuudesta.

– Olemme lähestyneet Valviraa ja lähettäneet tiedon kaikista kehittämistoimenpiteistä, joita Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan osalta on tehty.

Irtisanomisten määrää ei vielä tiedetä

Se, miten paljon irtisanomisia tullaan mahdollisesti tekemään, ei vielä Luoman mukaan ole selvillä. Asiaa mutkistaa se, että Oulaskankaan synnytystoiminnan tulevaisuus on vielä täysin avoin.

Luoma painottaa, etteivät he halua etupainotteisesti tehdä Oulaskankaan synnytystoimintaa mahdottomaksi.

– Toivomme, että tulevaisuudenkuva selkeytyy ja nähdään että yt:t voidaan supistaa tai rajata synnytystoiminta sen ulkopuolelle, jos Valvira tekee sen jatkumisesta myönteisen päätöksen.

Jos Valvira ei ehdi tehdä valvontaprosessia vuoden loppuun mennessä, tai ei vakuutu synnytystoiminnan laadusta, eikä näin ollen tee aiemman päätöksen kumoavaa päätöstä, pyrkii PPSHP Luoman mukaan tarjoamaan mahdollisimman monelle Oulaskankaan työntekijälle muuta työtä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelta.

Yt-neuvottelut eivät kuitenkaan koske pelkästään Oulaskankaan synnytystoimintaa vaan myöskin psykiatrian toiminnan uudelleen organisointia.

Lainvoimainen lupa Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnalle on päättymässä tämän vuoden loppuun.

Juttua on korjattu 29.10. kello 16.00: Korkein oikeus piti voimassa Valviran päätöksen ja määräsi synnytystoiminnan lakkautettavaksi Oulaskankaalla 31.12.2018 jälkeen, ei 31.12.2018 alkaen, kuten jutussa alun perin sanottiin.

Oulaskankaalla synnytykset jatkuvat, vaikka vasta keväällä potilasturvallisuudessa oli suuria puutteita – professori pitää poikkeuksellisena