1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

Ammattiliitoilta tyrmäys hallituksen toiveille työtaistelutoimien rauhoittamisesta: "Tämä on vasta alkua"

Liittojen mukaan luottamusäänestys eduskunnassa ei muuttanut tilannetta irtisanomiskiistan suhteen millään tavalla.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine uhkaa kovilla toimenpiteillä, jos hallitus ei vedä esitystään pois. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen eduskunnalta työllisyyspolitiikalleen saama luottamus ei ole vaikuttanut ammattiliittoihin hallituksen toivomalla tavalla.

Ensimmäisenä uusista työtaistelutoimista kertoivat tänään naisvaltaisten alojen järjestöt.

Teollisuusliiton hallitus taas päättää uusista toimista kokouksessaan perjantaina.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa ensi maanantaina kaksi päivää kestävän lakon. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan kovempia toimia on luvassa, mikäli hallitus ei lopeta irtisanomislain valmistelua.

– Tässä ei ole vielä kovia toimenpiteitä nähtykään. Olemme vielä aika alkutilanteessa ja näyttää siltä, että hallitus jatkaa irtisanomissuojan heikentämisen valmistelua. Me menemme oman suunnitelmamme mukaisesti eteenpäin, Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laineen mukaan liitolla on olemassa suunnitelma toimenpiteistä, jotka otetaan käyttöön tilanteen mukaan.

– Tämä on vasta alkua. Meillä on mahdollisuus edetä työtaistelutoimissa pehmeämmistä vähän rankempiin.

Naisvaltaisilla aloilla hallituksen kaavailut korpeavat

Lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittavat kaksi viikkoa kestävän vuoronvaihtokiellon maanantaina.

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan tämän päivän luottamusäänestys eduskunnassa ei ole muuttanut tilannetta millään tavalla, sillä minkäänlaista lakiesitystä eduskunnalle ei ole annettu.

– Hallituksen kannattaa aloittaa siitä, että lakiesitys vedetään pois. Sen jälkeen on neuvottelurauha. Mikään muu ei tässä kohtaa riitä.

Naisvaltaisilla aloilla hallituksen kaavailut irtisanomissuojan heikentämisestä korpeavat, sillä järjestöt katsovat, että heikennykset osuvat erityisen pahasti heidän jäseniinsä.

– Meillä naisvaltaisilla aloilla ei ole suojalausekkeita työehtosopimuksissa, jotka suojaisivat irtisanomisilta. Tämä kävisi juuri meidän naisvaltaisten alojen nilkkaan, Rytkönen sanoo.

Teollisuusliiton Aalto arvioi, että toimet tulevat kiristymään

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että hallituksen tiedonanto ja luottamusäänestys eduskunnassa ei muuta tilannetta. Teollisuusliiton hallitus käsittelee uusia työtaistelutoimia perjantaina.

– Olemme alun perin ilmoittaneet, että kovennamme toimia, jos nämä toimet eivät riitä. Nyt näyttää siltä, että ne eivät ole riittäneet. Teollisuusliiton hallitus käsittelee asiaa ja tekee tilanteesta analyysin, mutta oma arvioni on, että toimet tulevat kiristymään, Aalto sanoo.

Aalto toistaa vaatimuksen siitä, että hallitus vetää esityksen irtisanomisten helpottamisesta pois. Sen jälkeen Teollisuusliitto olisi hänen mukaansa valmis katsomaan puhtaalta pöydältä, millaisia vaihtoehtoja työllistämiskynnyksen alentamiseksi löytyy.

Odotukset neuvotteluiden aloittamisesta eivät ole korkealla.

– Nyt näyttää siltä, että mitään neuvotteluyhteyttä hallituksen kanssa ei ole. On hankalaa löytää yhteistä polkua tästä pois, Aalto sanoo.

Teollisuusliitto, JHL ja Tehy eivät ole valmiita kertomaan, lopettaako edes varsinaisen lakiesityksen tuominen eduskuntaan työtaistelutoimia. Liittojen mukaan tilannetta arvioidaan, jos se tulee ajankohtaiseksi.

Hallituksen lakiesitys irtisanomissuojan helpottamisesta meni tänään lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi. Hallituksen tavoitteena on antaa esitys eduskunnalle marraskuussa.

Lue myös:

Näin ensi viikon kaksipäiväinen lakko vaikuttaa: Osaa kouluista ja päiväkodeista uhkaa ruokapula, kirjastoja ja urheiluhalleja suljetaan, siivous voi jäädä retuperälle

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – pääministeri Sipilä: "Selvä tuki työllistämislinjalle"