Gazasta ammuttu raketti tuhosi lapsiperheen talon – Israel vastasi voimalla

Gazaa hallitseva Hamas-järjestö sanoo pitävänsä Israeliin tehtyjä raketti-iskuja vastuuttomina.

Gazan kaista
Israelin poliisi tutkii raketti-iskussa tuhoutunutta taloa Beershebassa.
Israelin poliisi tutkii raketti-iskussa tuhoutunutta taloa Beershebassa.Abir Sultan / EPA

Gazan alueelta ammuttu raketti on tuhonnut kolmilapsisen perheen kotitalon tänään aamuyöllä Israelin Beershevan kaupungissa. Perhe ehti pelastautua pommisuojaan. Kyseessä oli ensimmäinen raketti-isku Gazasta Israeliin useaan viikkoon.

Gazasta ammuttiin aamulla toinenkin raketti. Se oli suunnattu 70 kilometrin päässä olevaan Tel Aviviin. Raketti putosi kuitenkin mereen kaupungin lähellä.

Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas-järjestö ja sitä tukeva militanttiryhmä Islamilainen jihad tuomitsivat raketti-iskut. Niiden mukaan rakettien ampuminen on vastuutonta ja vaarantavat Egyptin välityksellä käytävät neuvottelut palestiinalaisten ja Israelin välillä.

Israel ei hyväksynyt palestiinalaisjärjestöjen lausuntoa, sillä Israel pitää Gazaa hallitsevaa Hamasia vastuullisena kaikista Gazasta käsin tehdyistä iskuista.

Rajuja vastatoimia

Israel vastasikin ankarasti. Israelin ilmavoimat hyökkäsi 20:een kohteeseen Gazassa. Yksi henkilö kuoli iskuissa ja ainakin kolme sai vammoja.

Ilmaiskujen kohteina oli Israelin mukaan Hamasin tekemä "hyökkäystunneli ja korkeatasoinen aseidenvalmistuspaikka".

Lisäksi Israel sulki molemmat Gazan raja-asemat ja rajoitti polttoainekuljetuksia. Gaza kärsi jo ennen rajoitusta ankarasta polttoainepulasta.

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman määräsi myös Israelin laivaston rajoittamaan Gazan kalastusalueen aiemmasta kuudesta merimailista kolmeen merimailiin.

YK ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat todenneet, että Israelin ja Egyptin ylläpitämä Gazan saarto on saanut aikaan katastrofaalisen humanitaarisen kriisin.

Israelin presidentti Reuven Rivlin totesi kuitenkin tänään, ettei saartoon ole tulossa helpotusta niin kauan kuin israelilaiset ovat rakettihyökkäysten uhan alla.

Lähteet: AFP