Sipilä: Britannian erosopimuksen kaatuminen "ei ole vielä lähelläkään"

Neuvotteluissa on väläytelty siirtymäkauden pidentämistä. Rajatarkastusten välttäminen Irlannin rajalla on osoittautunut vielä ennakoituakin vaikeammaksi.

Brexit
Pääministeri Juha Sipilä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Bulgarian pääministeri Boyko Borissov huippukokouksessa Brysselissä.
Pääministeri Juha Sipilä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Bulgarian pääministeri Boyko Borissov huippukokouksessa Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

BrysselSopimus Britannian EU-erosta näytti lipuvan entistä pidemmälle tulevaisuuteen kun EU-maiden johtajat kokoontuivat puimaan neuvotteluiden tilannetta illallisen äärelle.

– Tarvitsemme paljon lisää aikaa, sanoi EU:n pääneuvottelija Michel Barnier saapuessaan kokoukseen.

Aikataulu nousee yhdeksi keskeisistä kysymyksistä illan keskustelussa. Britannian erosopimus pitäisi saada valmiiksi tarpeeksi ajoissa, jotta sekä Britannian että EU:n parlamentit ehtivät hyväksyä sen ennen ensi maaliskuun loppua, jolloin ero astuu voimaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on selvää, että marraskuussa joudutaan järjestämään ylimääräinen huippukokous brexitin takia.

Neuvottelut voivat jatkua vielä joulukuunkin puolelle, Sipilä arvioi.

– Kun mennään kohti marraskuuta ja deadlinea (takarajaa), alkaa nekin puheet nousemaan että miten ruvetaan varautumaan siihen tilanteeseen että tulee kova ero, Sipilä sanoi.

Eron toteutumiseen ilman sopimusta on hänen mukaansa kuitenkin matkaa.

– Ei olla vielä lähelläkään sitä tilannetta, Sipilä sanoi.

Neuvotteluiden ongelman ydin on, miten ratkaista kysymys Irlannin rajasta. Sekä Britannia että EU ovat sitoutuneet siihen, että rajalle ei tule fyysisiä tarkastuksia, jotka olisivat ristiriidassa Irlannin rauhansopimuksen kanssa.

EU on ehdottanut ratkaisuksi, että joko Pohjois-Irlanti tai koko Iso-Britannia jäisi EU:n tulliliiton jäseneksi, jos tarkastuksia ei voida muuten välttää.

Britannian hallitus haluaisi tälle varasuunnitelmalle vähintäänkin takarajan, eikä sille käy eri kohtelu Pohjois-Irlannille kuin Britannian muille osille. EU:n mukaan ratkaisulle ei voida määrittää aikarajaa.

Huippukokouksen aluksi Britannian pääministeri Theresa May piti puheenvuoron, jonka jälkeen 27 muun EU-maan johtajat vetäytyivät illallispöytään.

– Hän haluaa saada sopimuksen. Sisällön suhteen ei tullut uutta, mutta hänen kehonkielensä oli positiivisempaa kuin ennen, luonnehti Mayn puheenvuoroa Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani, joka oli mukana tapaamisen alussa.

Neuvotteluiden mutkistuessa on noussut esiin mahdollisuus jatkaa Britannian eron siirtymäaikaa. Osapuolet ovat alustavasti sopineet, että eron siirtymäaika jatkuu vuoden 2020 loppuun saakka.

Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan pidempi siirtymäaika voisi olla hyvä, koska se antaisi lisää aikaa EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta neuvottelemiseen. Mutta siirtymäajan pidennys ei hänen mukaansa kuitenkaan ratkaisisi Irlannin rajan ongelmaa.

Pidemmän siirtymäajan toinen pulma on, että EU:n seuraava seitsemän vuoden rahoituskehyskausi alkaa vuoden 2021 alusta. Tähän saakka suunnitelmat ovat lähteneet siitä, että Britannia ei tuolloin olisi enää mukana edes siirtymäajan puitteissa.