Yhdysvallat on pyytänyt Turkilta todisteita toimittajan surmasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää todennäköisenä, että sauditoimittajan surmasta on olemassa ääninauha.

Jamal Khashoggi
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo, että kadonneen sauditoimittajan tapaukseen saadaan selvyyttä viikon loppuun mennessä.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvallat on pyytänyt Turkilta todisteita sauditoimittaja Jamal Khashoggin väitetystä surmasta.

Turkin viranomaisten mukaan heillä on hallussaan ääninauha, joka todistaa Saudi-Arabian agenttien surmanneen Khashoggin. Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut toimittaja katosi sen jälkeen, kun hän astui 2. lokakuuta Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa.

– Me olemme pyytäneet sitä, jos se on olemassa, presidentti Donald Trump sanoi viitaten surman todistavaan ääni- tai videotallenteeseen.

– En ole vielä varma siitä, että se on olemassa. Todennäköisesti se on, mahdollisesti, Trump jatkoi.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien turvallisuuslähteiden mukaan Turkki ei ole toistaiseksi jakanut mitään tapaukseen liittyvää todistusaineistoa Yhdysvalloille tai sen eurooppalaisille liittolaisille.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen keskeinen liittolainen Lähi-idässä. Trump kertoi keskiviikkona Fox-televisiokanavan haastattelussa, että hän ei halua hylätä pitkäaikaista liittolaista. Yhdysvaltain presidentti toisti toivovansa, ettei Saudi-Arabia johto olisi sekaantunut Khashoggin katoamiseen.

– Haluan tietää mitä tapahtui ja missä on vika. Todennäköisesti saamme tietää tämän viikon loppuun mennessä, Trump kertoi myöhemmin toimittajille.

Lue lisää:

Ulkoministeri Pompeo keskusteli Turkin johdon kanssa sauditoimittajan katoamisesta: Ketään ei rajata epäiltyjen ulkopuolelle

G7-maat vaativat avointa tutkintaa sauditoimittajan katoamisesta

Trump: Saudi-Arabian kruununprinssi kieltää tietävänsä, mitä Istanbulin lähetystössä tapahtui

Pompeo keskustelee toimittajan katoamisesta Saudi-Arabiassa – Turkin poliisi tutki saudikonsulaattia kahdeksan tuntia

Trump: ”Roistotappajat” ehkä sauditoimittajan murhan takana

Lähteet: Reuters, AFP