1. yle.fi
  2. Uutiset

Twitter on julkistanut avointa dataa vaikutusyrityksistä – Yli 10 miljoonaa viestiä yhdistetty Venäjän ja Iranin trollitehtaisiin

Materiaaliin perehtyneen tutkijan mukaan Venäjän hallinto kokeili mikroviestipalvelun tarjoamia vaikutusmahdollisuuksia aluksi omalla maaperällään. Sen jälkeen kohteeksi otettiin yhdysvaltalaiset äänestäjät.

Twitter
Venäläisen trollitehtaan tekemiä facebook-sivustoja esitellään Washingtonissa.
Venäläisen trollitehtaan tekemiä facebook-sivustoja esiteltiin marraskuussa Washingtonissa.Shawn Thew / EPA

Twitter on julkaissut avoimena datana yli kymmenen miljoonaa tviittiä, joiden uskotaan liittyvän valtioiden levittämään propagandaan. Yhtiö sanoo haluavansa auttaa tutkijoita ja journalisteja selvittämään, miten mikroviestipalvelua on käytetty kansalaismielipiteen muokkaamiseen.

Yhdysvaltalainen ajatushautumo Atlantic Council pääsi perehtymään materiaaliin ennen sen julkaisua. Ajatushautumon tekemän selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli yhdeksän miljoonaa tviittiä on peräisin pietarilaisesta Internet Research Agency -yhtiöstä, joka tunnetaan lännessä Venäjän "trollitehtaana". Yli miljoona viestiä on yhdistetty Iranin hallintoon.

Atlantic Coucilin mukaan suurin osa sekä Venäjän että Iranin propagandasta on suunnattu kotimaan yleisölle. Pietarin trollitehdas aktivoitui viestimään venäjäksi etenkin vuonna 2014 , kun Ukrainan konflikti kärjistyi.

– Tämä (venäjänkielisen materiaalin määrä) on erittäin tärkeä muistutus siitä, että Venäjän trollitehdas oli alunperin kotimaisen tukahduttamisen väline. Sitten siitä tuli ase ulkomailla. He sovelsivat sitä yhdysvaltalaiseen yleisöön, arvioi Atlantic Councilin tutkija Ben Nimmo ABC-televisiokanavalle (siirryt toiseen palveluun).

Onnistui ainoastaan Yhdysvalloissa

Myöhemmin trollitehtaiden englanninkielisillä viesteillä on pyritty vaikuttamaan muun muassa Britannian kansanäänestykseen EU-erosta ja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. BBC:n alustavan selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tunniste "syy erota EU:sta" mainittiin brexit-äänestyspäivänä yli tuhannessa Venäjän trollitehtaaseen yhdistetyssä viestissä.

Yhdysvalloissa Venäjän vaikutuskampanjalla on ollut useita päämääriä, Atlantic Council kirjoittaa raportissaan. Ajatushautomon mukaan materiaali osoittaa, että vuonna 2016 päätavoite oli demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalikampanjan vesittäminen, mutta myös kansalaismielipiteen kahtiajaon kiihdyttäminen ja luottamuksen vähentäminen Yhdysvaltojen instituutioihin motivoivat trollitehtaan viestintää.

Atlantic Councilin mukaan vaikuttamisessa on onnistuttu lähinnä Yhdysvalloissa.

– Trollausoperaatioilla ei näytä olleen merkittävää vaikutusta julkiseen keskusteluun muualla kuin Yhdysvalloissa. Todisteet eivät viittaa siihen, että pelkästään sosiaalisessa mediassa julkaistut viestit olisivat aiheuttaneet suuren mittaluokan muutoksia poliittisessa käyttäytymisessä, ajatushautumo arvioi.

Lue lisää:

Analyysi: 37 sivua, jotka todistavat Venäjän hyökänneen USA:n demokraattista järjestelmää vastaan

Yle Pietarin trollitehtaalla – Näin Venäjän propagandaa rustataan kellon ympäri

Lue seuraavaksi