Hinta ratkaisi – Osa Seinäjoen uuden Keskustorin katukivistä on Vietnamista

Seinäjoen uutta keskustoria kivetään parhaillaan. Osa kivistä tulee kustannussyistä Aasiasta.

katukivet
Keskustori
Pasi Takkunen/Yle

Osa Seinäjoen uutta keskustoria päällystävistä kivistä tulee Aasiasta. Katteeksi on valittu esimerkiksi vietnamilaista vulkaaniperäistä basalttia.

Basalttia käytetään torille tulevan pintakuvioinnin eli Räsymatto-nimisen työn tummiin raitoihin. Mattokuvio koostuu monenkokoisista ja -värisistä kivistä.

Seinäjoen kaupunki kilpailutti keskustorin rakennusurakan ja hinnaksi tuli kaikkineen 2,9 miljoonaa euroa. Urakan voitti Rakennusliike K. Karhu ja kivet kuuluivat kokonaisurakkaan.

– Hintaan sisältyy kaikki torikannesta ylöspäin ja kaikki kiinteät kalusteet, valaisimia lukuunottamatta, valaisee kaupungininsinööri Kari Havunen.

Seinäjoen keskustorin kivetystä
Pasi Takkunen/Yle

Laatu ja koko määritelty

Kaupunki on urakkatilauksessaan määritellyt kiville koon ja laadun, kuten värin ja paksuuden, muuten valinnat tekee urakoitsija. Yleensä viime kädessä hinta ratkaisee, Kari Havunen myöntää.

– Tietysti toivoisi, kun Suomessa asutaan, että voisimme käyttää mahdollisimman paljon suomalaista graniittia, joka on maailman vanhinta kiveä ja hyvää kiveä. Mutta urakoitsija tietenkin hankkii kivensä mistä parhaaksi näkee.

Kivibisnes on kansainvälistä ja lopulta hinta ja saatavuus määräävätkin, mistä kivet tulevat, kerrotaan Rakennusliike K. Karhulta.

Keskustorin päällystettävä pinta-ala on noin 8500 neliötä, josta luonnonkiviä on 5500 neliötä ja loput 3000 neliötä betonikiviä.

Torikivistä kaksi kolmasosaa eli suurin osa tulee kuitenkin Suomesta. Esimerkiksi kaikki betonikivet tulevat Suomesta ja myös osa graniitista.