Tampereen yliopisto valittaa saamastaan syrjintätuomiosta: "Sukupuolella ei ollut merkitystä"

Nainen olisi ollut Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan valituksi tullutta miestä selvästi pätevämpi.

syrjintä
Tampereen yliopiston pääovi
Arkistokuva Tampereen yliopistosta.Mari Siltanen / Yle

Tampereen yliopisto aikoo valittaa saamastaan tuomiosta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla Tampereen yliopiston maksamaan isot korvaukset naiselle, jota ei valittu neurologian professoriksi. Nainen olisi ollut Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan valituksi tullutta miestä selvästi pätevämpi.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan Tampereen yliopisto on syyllistynyt sukupuolen perusteella tapahtuneeseen syrjintään.

Yliopisto tuomittiin maksamaan 60 000 euron hyvityksen syrjinnästä.

Tampereen yliopisto aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Tampereen yliopiston juristi Elina Kautto sanoo, ettei käräjäoikeus tehnyt ansiovertailua oikein.

– Valmistaudumme valittamaan asiasta hovioikeuteen. Käräjäoikeuden päätöksessä on asiavirheitä meidän näkökulmastamme. Pätevin ja ansioitunein valittiin, eikä sukupuolella ollut merkitystä, Kautto sanoo.

Asiasta kertoi ensin Aamulehti. (siirryt toiseen palveluun)

Tampereen yliopiston mukaan käräjäoikeuden päätöksellä on vaikutusta tuleviin professorivalintoihin ja siksi yliopisto haluaa viedä asian uudelleen oikeuteen.

Käräjäoikeus: Vähättelevät viestit liittyivät äitiyteen

Nainen haki neurologian professoriksi Tampereen yliopistoon vuonna 2016, mutta tehtävään valittiin mies. Mieshakija aloitti tehtävässä syyskuussa 2016.

Käräjäoikeuden mukaan molemmat hakijat olivat muodollisesti päteviä professorin virkaan. Nainen oli kuitenkin oikeuden mukaan professorin viran täyttöedellytysten osalta miestä selvästi pätevämpi.

Naishakija oli pitkään ollut Yhdysvalloissa töissä huippuyliopistoissa ja neurologian osastolla. Tätä kokemusta ei ollut oikeuden mukaan otettu tarpeeksi huomioon.

Käräjäoikeuden mukaan naishakijan opetusansiot oli osin virheellisesti kirjattu. Lisäksi Tampereen ylipistollisesta sairaalasta Taysista oli tullut vähätteleviä yhteydenottoja naishakijasta. Käräjäoikeuden mukaan ansioita vähättelevät seikat ovat liittyneet äitiyteen ja perheen ja työn yhdistämiseen. Näin ollen oikeuden mukaan sukupuolella on ollut vaikutusta hänen pätevyytensä arviointiin.

Tampereen yliopisto kiisti syrjinnän jo käräjäoikeudessa.

9:50 Korjattu käräjäoikeuden antaman tuomion aika

Lue lisää:

Professoriksi valittiin mies, vaikka nainen olisi ollut pätevämpi – Tampereen yliopiston pitää maksaa 60 000 euron hyvitys syrjinnästä