1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varis

Valkosiipiset varikset herättävät kummastusta – poikasena syöty roskaruoka on syynä värivirheeseen

Vaikka varis on aikuisena kaikkiruokainen, pitäisi sen saada poikasena hyönteisruokaa.

varis
Tämä varis tuotiin hoitolaan 29. toukokuuta Espoosta.
Siipirikko ja kehityshäiriöinen varis Korkeasaaren Eläinsairaalassa. Normaalisti variksen siipisulat ovat mustia.Korkeasaaren Villieläinsairaala, Anne Hirvonen

Seinäjoen keskustan liepeillä Kivistön pientaloalueella on viime päivinä kummasteltu väritykseltään harakkaa muistuttavaa varista. Outoa lintua on jo epäilty variksen ja harakan risteymäksi.

Risteymästä ei ole kysymys. Selitys valkoisiin sulkiin löytyy variksen kasvuaikaisesta ravinnosta.

– Tällaisia valko- ja harmahtavasiipisiä variksia on raportoitu muutaman vuosikymmenen ajan ja varsinkin kaupunkialueilta, jossa varikset syövät paljon roskiksista löytämäänsä huonolaatuista ruokaa, kertoo BirdLife Suomi ry:n suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Lehtiniemen mukaan variksen värivirheen syntyminen liittyy nimenomaan linnun kasvuvaiheeseen. Vaikka varis on täysikasvuisena kaikkiruokainen, poikasena se tarvitsee kehittyäkseen hyönteisravintoa. Grillintähteet eivät poikaselle riitä.

Värivikainen varis Seinäjoella.
Värivikainen varis Seinäjoella.Riia Hantula / Yle

Räpisteleekin kuin harakka

Osa värivammaisista variksista on myös huonoja lentäjiä.

– Sulka on linnulle lentoväline ja sen pitää olla hyvässä kunnossa. Näissä heikosti kehittyneissä siipisulissa on huonolaatuisia säikeitä ja siksi lintujen lentokin on räpistelevää, jopa vähän harakkamaista, selvittää Lehtiniemi.

Variksen värivirhe korjaantuu itsestään sulkasadon jälkeen. Lintu saa uudet sulat eikä sen jälkeen todennäköisesti tätä värivirhettä ole, toteaa Lehtiniemi.

Ajatus variksen ja harakan risteymästä ei ole kovin kaukaa haettu, sillä lintumaailmassa risteymiä esiintyy jonkin verran. Variksen ja harakan risteymiä ei kuitenkaan tunneta.

– En tiedä yhtäkään tapausta, sanoo Lehtiniemi.

Vaikka varis ja harakka ovat kumpikin varislintuja, ne eivät ole kuitenkaan läheistä sukua toisilleen. Eniten risteymiä esiintyy kana- ja sorsalinnuissa.

Lue seuraavaksi