Lukijat: Nämä kolme asiaa on pidettävä mielessä, kun Puijoa kehitetään

Luonnonläheisyys, mutta myös nykyistä paremmat palvelut ja parempi saavutettavuus olivat Ylen lukijoiden ehdotukset Puijon kehittämisen suuntalinjoiksi.

Kuopio
Turistit Puijon tornissa katsomassa maisemia.
Toni Pitkänen / Yle

Puijon alueen kehittäminen Kuopiossa ottaa tärkeän askeleen eteenpäin, kun alue saa ensimmäisen asemakaavansa lähivuosina.

Kaupunki on aiemmin kertonut toivovansa sinne esimerkiksi hotellin ja lasisia igluja. Mutta mitä kaupunkilaiset tahtovat tunnetuimman maamerkkinsä lähistölle? Kun kysyimme asiaa alkuviikosta, saimme jopa yli 500 vastausta.

Puolet vastanneista oli tyytymättömiä Puijon nykytilaan. Runsas viidesosa oli tyytyväisiä ja loput siltä väliltä. Lähes puolet piti erittäin tärkeänä uusien palveluiden saamista alueelle.

Kahlasimme ehdotukset läpi ja koostimme tärkeimmät tähän – lue ja jatka keskustelua artikkelin alla kommenttiosiossa.

1. Majoitus- ja ravintolatoiminta on erityisen tärkeää

Useasta vastauksesta ilmenee, että Puijolle kaivataan kipeästi majoitus-, ravintola- ja virkistystoimintaa. Kylpylähotelliakin väläyteltiin yhdeksi vaihtoehdoksi.

"Hotelli, nykyistä paremmat mahdollisuudet eri liikuntamuotojen harrastamiseen. Esteettömiä luontopolkuja, opastettuja luontoretkiä paikallisille ja matkailijoille. Luontokeskus tai luontoaiheisia näyttelyjä, kulttuuria, urheilulaaksossa kioski tai kahvila, tornissa ravintola."

"Hyvinvointi- ja urheilupalveluita, hotelli parhaalle näköalapaikalle, SKY-baari".

"Tornin ympärivuotinen käyttö. Uuden hirsihotellin rakentaminen kaikkineen palveluineen."

"Hyvinvointipalvelut, Nordic spa, tasokas ravintola, tapahtumia, tyky-toimintaa, savusauna ja sport-hotelli"

"Ideaalitilanteessa hyödynnetään Puijon vahvuuksia"

Unto Juutinen

2. Liikunta ja luonto ovat Puijon sydän – laskettelu halutaan takaisin

Vastaajat pitivät tärkeänä liikuntamahdollisuuksien säilyttämisen Puijolla. Erityisesti laskettelurinteitä kaivattiin takaisin käyttöön. Vaikka palveluiden kehittämistä ja rakentamista pidettiin alueelle tärkeänä, luonnon monimuotoisuus haluttiin säilyttää.

"Sellaisia, jotka edesauttavat Puijon luontoalueen säilyttämistä sitä kuitenkin hallitusti hyödyntäen. On tärkeää, että alueelle tehdään pitkäaikainen kokonaissuunnitelma, joka huomioi sekä luontoarvon että matkailubisneksen mahdollisuudet. Puijon tornilta aukeavat näkymät talvella ja kesällä ovat niin ainutlaatuiset, että on suoranainen häpeä, että ne jätetään hyödyntymättä."

"Jotain seikkailupuistoa, extremeä luonnossa liikkumista. Mahdollisuus yöpyä luonnossa retkeilytyylisesti. Kaikki tämä tulisi toteuttaa luonnonvaroja säästäen ja mahdollisimman paljon luontoa kunnioittaen.

"Hyppyrimäen puoleinen laskettelurinne takaisin. Loistava lähirinne, jossa kävisin varmasti useista kertoja viikossa."

"Haluaisin säilyttää luonnon koskemattomana, mutta Konttilaa voisi kehittää. Ainakin retkeilijäystävällisemmäksi. Esteettömiä palveluita toivon myös ja Puijon Maja eloisaksi ja hienoksi turisteille."

Puijo Areena_ Näkymä idästä_Siren Arkkitehdit
Siren Arkkitehdit Oy

3. Puijo näkyy, mutta sinne ei pääse

Puijolle pääseminen koettiin hankalaksi. Asiaa pohdittiin myös turismin kannalta, sillä riittäviä opasteita alueelle ei ole.

"Bussiyhteys edes kesällä ja talvella viikonloppuisin. Kaikki eivät jaksa kävellä, eikä kaikilla ole autoa."

"Luontomatkailu, reitistöt kuntoon yhdessä luonnonsuojelun kanssa. Urheilulaaksosta parempi kulkuyhteys tornille, esimerkiksi maisemahissi."

"Gondolihissi asemalta huipulle."

"Ympäri vuoden jotain toimintaa, sellaista joka palvelee paikallista väestöä ja turisteja. Köysirata on ihan hyvä ajatus"

"Koska kaikki tärkeät palvelut ja tapahtumat ovat Kuopion kaupungin keskustassa, turistit eivät tule majoittumaan eikä viettämään aikaansa Puijolla jatkossakaan. Yrittäkää saada ensin edes säännöllinen bussiliikenne sinne mäelle."

Kaupunki etsii alueelle yrittäjiä ideoiden toteuttajiksi

Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen kertoo, että Puijolle nousevat palvelut ovat yritysvetoisia. Rakentaminen saattaisi alkaa parin vuoden kuluttua.

– Ideaalitilanteessa hyödynnetään Puijon vahvuuksia, joista luonto on yksi niistä. Toinen vahvuus on liikunta ja kolmas on matkailu, Juutinen kertoo.

– Viime kädessä iglujen ja hotellin saaminen alueelle riippuu siitä, löytyykö sinne yrittäjiä, joiden ajatuksena on rakentaa palveluita. Tietysti tarvitaan asemakaava, joka mahdollistaa mitä sinne tulee.

Kuopion kaupunki on saanut yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat kiinnostuneet alueen mahdollisuuksista.

– Varsin mielenkiintoisia ideoita olemme jo saaneet yrittäjiltä, mutta niistä emme voi vielä tarkemmin kertoa, Juutinen summaa.

Kuopiolaiset pääsevät kertomaan suoraan kaupungille mielipiteitään palveluista alueella viimeistään ensi vuoden alussa alkavan kaavoitustyön yhteydessä.