Lappeenrannan uusi teatterinjohtaja rakastaa käsitöitä ja kirjoitti keväällä laudaturin – "Koulussa olin toivoton tapaus, enkä saanut ensimmäistäkään lapasta valmiiksi"

Tuoreen teatterinjohtajan Iiris Rannion määräaikainen pesti kestää kolme vuotta.

teatterinjohtajat
teatterinjohtaja Iiris Rannio
Kare Lehtonen/Yle

Pidät opiskelusta. Mitä olet opiskellut viimeiseksi?

– Täydensin viime keväänä ylioppilastutkintoani ja kirjoitin italian. Opiskelin kieltä aikoinaan lukiossa ja päättelin, että taitojeni puolesta minun tulee jatkaa opintoja kurssista 5. Sain arvosanaksi laudaturin. Nyt olen aloittamassa johtamiseen liittyviä opintoja.

Mitä haluat saada aikaan teatterinjohtajana?

– Haluaisin, että teatteri lähtisi vähän isommin lentoon. Meidän pitäisi näkyä enemmän tässä kaupungissa, näyttelijöiden myös.

Mikä on viimeisin käsityösi?

– Ihan viimeinen on tuo harmaa huivi, mikä on mukana. Siihen täytyy käydä ostamassa lisää lankaa, siitä tuli vähän liian pieni. Koulussa olin toivoton tapaus, enkä saanut ensimmäistäkään lapasta valmiiksi. Myöhemmin päätin opetella ja opin. Minulla on aina monta käsityötä kesken, keikkatyöläisenä piti olla junamatkoille pieni junakäsityö. Kerran virkkasin parisängyn päiväpeittoon viimeisiä reunoja junassa ja lähes hukuin siihen peittoon. Se herätti hilpeyttä muissa matkustajissa.

Olet sanonut, että teatteri lisää parhaimmillaan ihmisen hyvinvointia. Miten?

– Teatteri on elämyksiä, itkua, naurua ja oivalluksia. Teatteri antaa ajattelun aihetta ja se on tapa tutkia elämää ja myös tapa pitää hauskaa. Se on inhimillistä.

Lisäksi ulkopaikkakuntalaiset teatterinkävijät tuovat paikkakunnalle moninkertaisesti heihin sijoitetun rahamäärän. Teatteri myös työllistää ihmisiä, sitä ei pidä unohtaa.

Teatterinjohtajalla on kokonaistyöaika ja palkka on 5 340 euroa kuukaudessa. Mihin käytät rahaa?

– Rahaa menee perheen elämiseen. Rakkaita minulle ovat kirjat, puutarhaan liittyvät asiat, matkustaminen sekä käsityöt. Aika arkisia asioita.

Minkälainen johtaja olet?

– En kuvittele työtä helpoksi, mutta en ole arka, tehdään sitä, mitä eteen kulloinkin tulee. Toivon olevani innostava ja innostuva. Välitän ihmisistä ja tekemästäni työstä. Olen sitä ihmissorttia, että tarvitsen sisällön ja merkityksen tunteen, että viihdyn.

Draamaa vai viihdettä?

– Molempia tarvitaan. En ole kiinnostunut tyylisuuntien vastakkainasettelusta. Viihteen tekeminen voi olla tosi haastavaa ja kivaa.

Mistä haluaisit, että Iiris Rannion kausi teatterinjohtaja muistettaisiin?

– Toivon työniloa: henkilökunnalle ja itselleni. Siitä olen aika hyvä pitämään myös huolta. Arvostan yhteisöllisyyttä kovasti ja sen eteen teen työtä.